Spis treści
Muffinki bananowe z kawałkami czekolady to najlepszy smakołyk. Nie tylko są bardzo proste do przygotowania, ale także smakują wyśmienicie. Są idealnie wilgotne, puszyste i słodkie. Można je zrobić w silikonowych foremkach lub w klasycznej blaszce na muffinki z użyciem papierowych papilotek. By dłużej zachowały świeżość, przechowuj je w zamkniętym pudełku.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne muffinki bananowe z czekoladą.
Przepis na muffinki bananowe z czekoladą
czas przygotowania: 10 minut, czas pieczenia: 20 minut
porcja na 24 muffinki,
poziom trudności: bardzo łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3 dojrzałe banany,
- 100 g posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej.
Zobacz także: Muffinki czekoladowe. Tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka! Sprawdzony przepis na pyszne muffinki
Jak zrobić muffinki bananowe z czekoladą?
- Przygotowanie muffinek zacznij od umycia i obrania bananów. Rozdrobnij je widelcem.
- Weź dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki – mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól.
- Do drugiej miski wlej mokre składniki – jajko, olej, mleko. Wymieszaj widelcem i dodaj banany.
- Wlej mokre składniki do suchych, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką. Wystarczy kilka ruchów łyżki, nie mieszaj za długo i za dokładnie.
- Przełóż ciasto do foremek na muffinki i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Amerykańskie muffinki – jak je przygotować?
Muffinki to znane i lubiane słodkości w formie wysokich babeczek, bardzo popularne w USA, Kanadzie i Wielkiej Brytanii. Można je przygotować zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.
Popularne dodatki do muffinek to m.in.:
- czekolada,
- rodzynki,
- orzechy,
- owoce,
- warzywa,
- sery.
Przygotowanie muffinek jest bardzo proste i szybkie. Często jest to jeden z pierwszych wypieków, jakiego uczą się dzieci. Wystarczy za pomocą zwykłej łyżki połączyć suche składniki ze składnikami mokrymi. W dodatku można to zrobić wyjątkowo niedbale, ponieważ czym mniej wymieszamy składniki, tym muffinki wyjdą lżejsze i smaczniejsze.
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Pyszna kawa z pianką
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?