Babeczki waniliowe z kremem z białej czekolady. Przepis na wyśmienity deser na sylwestra i nie tylko. Tak pyszne, że aż palce lizać

Katarzyna Puczyńska
Pyszne, waniliowe babeczki ozdobione wyśmienitym kremem z białej czekolady. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, waniliowe babeczki ozdobione wyśmienitym kremem z białej czekolady. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Babeczki z kremem to pomysł na pyszny smakołyk na każdą imprezę. Idealnie sprawdzą się jako deser na sylwestra. Mamy dla ciebie niezawodny przepis na waniliowe babeczki z pysznym kremem z białej czekolady i śmietanki. Ich przygotowanie jest proste i udaje się każdemu. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Na sylwestra i każda inną imprezę warto przygotować pyszne waniliowe babeczki. Są łatwe do przygotowania i pięknie prezentują się na stole. Proponuję doprawić je waniliową esencją i udekorować kremem z białej czekolady. Warto zrobić go dzień wcześniej i schłodzić całą noc w lodówce przed ubiciem. Jeśli wolisz, możesz użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej.

Babeczki można nadziać kremem lub urozmaicić przepis wypełniając je dżemem lub roztopioną czekoladą.

Przepis na babeczki waniliowe z kremem z białej czekolady

czas przygotowania: 30 minut + czas na schłodzenie kremu
porcja: na 24 babeczki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 6 łyżek mleka,
  • 190 g cukru,
  • cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

krem:

  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 150 g białej czekolady,
  • cukrowa posypka do dekoracji.

Jak zrobić babeczki waniliowe z kremem z białej czekolady?

  1. Zacznij od przygotowania kremu: śmietankę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj kostki czekolady, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Schowaj krem do lodówki na godzinę lub nawet na całą noc. Ubij całość na puszysty krem.
  2. Rozpuść masło i odstaw na kilka minut do wystudzenia.
  3. Jajka ubij z cukrem, dodaj mleko, masło, wanilię i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Papilotki lub foremki do muffinek wypełnij ciastem do 3/4 wysokości.
  5. Piecz babeczki w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
  6. Wydrąż w babeczkach środek za pomocą łyżeczki i wypełnij go kremem.
  7. Wierzch babeczek udekoruj kremem i kolorową posypką.
Pyszne, waniliowe babeczki ozdobione wyśmienitym kremem z białej czekolady. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Babeczki waniliowe z kremem z białej czekolady. Przepis na w...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni