W skrócie:
Na sylwestra i każda inną imprezę warto przygotować pyszne waniliowe babeczki. Są łatwe do przygotowania i pięknie prezentują się na stole. Proponuję doprawić je waniliową esencją i udekorować kremem z białej czekolady. Warto zrobić go dzień wcześniej i schłodzić całą noc w lodówce przed ubiciem. Jeśli wolisz, możesz użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej.
Babeczki można nadziać kremem lub urozmaicić przepis wypełniając je dżemem lub roztopioną czekoladą.
Przepis na babeczki waniliowe z kremem z białej czekolady
czas przygotowania: 30 minut + czas na schłodzenie kremu
porcja: na 24 babeczki
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 200 g masła,
- 6 łyżek mleka,
- 190 g cukru,
- cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
krem:
- 200 ml śmietanki 30%,
- 150 g białej czekolady,
- cukrowa posypka do dekoracji.
Jak zrobić babeczki waniliowe z kremem z białej czekolady?
- Zacznij od przygotowania kremu: śmietankę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj kostki czekolady, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Schowaj krem do lodówki na godzinę lub nawet na całą noc. Ubij całość na puszysty krem.
- Rozpuść masło i odstaw na kilka minut do wystudzenia.
- Jajka ubij z cukrem, dodaj mleko, masło, wanilię i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Papilotki lub foremki do muffinek wypełnij ciastem do 3/4 wysokości.
- Piecz babeczki w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
- Wydrąż w babeczkach środek za pomocą łyżeczki i wypełnij go kremem.
- Wierzch babeczek udekoruj kremem i kolorową posypką.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Materiały promocyjne partnera
Wideo