W skrócie
Tradycyjnie kiszona kapusta jest produktem, który nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze ma właściwości prozdrowotne. Wśród niech wymienia się wzmocnienie odporności i poprawę pracy układu pokarmowego. Kiszona kapusta ma słodko-kwaśny smak, który świetnie łączy się z mięsem i z grzybami. Najważniejsze jest, żeby kapusta kiszona była prawidłowo przechowywana, a samo warzywo nie było przenawożone. Wtedy będzie ulatniać się nieprzyjemny zapach.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania z kiszoną kapustą
Dania z kiszoną kapustą
Staropolski bigos robiony był z kiszonej kapusty przechowywanej w drewnianych beczkach, z różnego rodzaju mięsa, w tym dziczyzny, wieprzowiny i sarniny. W bigosie łączono też drzewne aromaty, np.: ziela angielskiego, jałowca, liścia laurowego i kminku. Bigos w zamożniejszych domach był też podlewany czerwonym winem, winiakiem lub koniakiem. Aby podkreślić smak bigosu, doprawiano go suszonymi grzybami i suszonymi lub wędzonymi śliwkami. Ponadto bigos z kiszonej kapusty gotowano przez kilka dni, aby poszczególne smaki zdążyły się przeniknąć.
Przepisy z kapustą
Idealną zupą na zimne i krótkie dni jest kapuśniak. Kwaśny smak można wzmocnić poprzez dodanie soku z kiszonej kapusty. Ważne, aby ugotowane oddzielnie ziemniaki dodać na samym końcu. Kwas z kapusty może bowiem utrudniać ugotowanie ziemniaków do miękkości.
Co zrobić z kiszoną kapustą?
Kiszona kapusta to podstawowy składnik znajdujący się jesienno-zimowym jadłospisie. W piątek można podawać surówkę z kiszonej kapusty do ryby. W okresie Bożego Narodzenia kiszona kapusta przydaje się do zrobienia domowego bigosu aromatyzowanego suszonymi grzybami. Jeśli nie przepadacie za robieniem pierogów z kapustą i grzybami, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na paszteciki z kiszoną kapustą. Na rodzinny obiad sprawdzi się także kapuśniak na żeberkach pachnący kminkiem i majerankiem. Kapusta kiszona to także składnik surówki podawanej np.: do placków z dyni lub strogonowa. Można także wykorzystać kiszoną kapustę do zrobienia wigilijnej kapusty z grochem.
Gołąbki i krem z kiszonej kapusty
Liście kiszonej kapusty przydają się do zrobienia wigilijnych gołąbków. A to tylko niektóre z zastosowań kiszonej kapusty. Najbardziej intrygującym przepisem z wykorzystaniem kapusty kiszonej jest zupa-krem gotowana z ziemniakami. Przy tym zupa jest niezwykle pożywna i dodaje energii w zimowe dni.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?