Niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. Jeden składnik zapewnia wyrazisty smak. Domownicy będą stawać do niego w kolejce

Zobacz oryginalny przepis na bigos. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz oryginalny przepis na bigos. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczynska
Domowy bigos to danie, którego nie może zabraknąć na co dzień i od święta. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty, którego smak wzbogaca jeden nieoczywisty składnik. Są nim powidła śliwkowe. Twoi bliscy będą zachwyceni. Sprawdź, jaki jest smaczny i wypróbuj to pyszne danie z kapusty.

W skrócie:

Danie z kiszonej kapusty. Sprawdzony przepis

Masz ochotę na pyszny bigos z kapusty kiszonej? Polecam niezawodny i bardzo łatwy w wykonaniu przepis, który swój wyjątkowy aromat zawdzięcza powidłom śliwkowym. Zastąpią one wędzone śliwki, przełamią kwaśność kapusty i dodadzą słodyczy. Tym daniem możecie także świętować Dzień Bigosu według kalendarza świąt nietypowych przypadający 20 stycznia.

Zobacz w galerii, jak przygotować bigos z kapusty kiszonej

Przepis na bigos z kapusty kiszonej

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g kiełbasy,
  • 400 g mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta majeranku,
  • 3 suszone grzybki.

Jak zrobić bigos z kapusty kiszonej?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od odciśnięcia kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać.
  2. Kapustę zalej wodą (do poziomu kapusty). Gotuj na wolnym ogniu 45 minut.
  3. Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wrzącą wodą i poczekaj chwilę, aż zmiękną. Pokrój i dodaj do kapusty.
  4. Kiełbasę obierz ze skórki. Pokrój mięso.
  5. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso i kiełbasę. Podsmaż i dodaj do kapusty.
  6. Dopraw całość przyprawami i powidłami śliwkowymi.
  7. Duś jeszcze około 30 minut, pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.

Kapusta kiszona na bigos

Bigos z kapusty kiszonej to prawdziwy przysmak. Najlepszy smak bigosu uzyskuje się dzięki długiemu, kilkukrotnemu podgrzewaniu i duszeniu. Niektórzy kucharze podlewają bigos odrobiną czerwonego wina, by uszlachetnić jego smak.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pyszna kapusta kiszona od lat gości w polskiej kuchni, ze względu na swój niepowtarzalny smak, dostępność i liczne właściwości prozdrowotne. To prawdziwa bomba witaminowa. Kapusta kiszona dostarcza nam wielu cennych składników mineralnych, ma dużo witaminy C oraz witaminy A i witamin z grupy B. Jej zalety zdrowotne to m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy i naszą odporność. Dodatkowo kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 g kapusty jest tylko 19 kcal.

Zobacz także: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na obiad dla zabieganych

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz oryginalny przepis na bigos. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. Jeden składn...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

S
Szym3K
Bigos jest dobrą przekąską do piwka :D Zimna perełka i ciepły bigosik z kiszonej kapusty. Pychotka.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni