Biała kiełbasa w piwie na obiad. Wyśmienity przepis na domowe biesiadowanie. Znakomity sposób na mięsną ucztę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa biała kiełbasa w piwie to znakomite danie na wielkanocny obiad.
Domowa biała kiełbasa w piwie to znakomite danie na wielkanocny obiad. Getty Images/AlexPro9500/zdjęcie ilustracyjne
Biała kiełbasa w piwie to domowe danie, które szczególnie smakuje w okresie wielkanocnym. Można przygotowywać je na patelni lub z piekarnika. W każdej wersji doskonale smakują podane z uprażoną cebulą. Podpowiadamy przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie.

W skrócie

Biała kiełbasa najlepiej smakuje przygotowana na piwie pszenicznym. Podczas pieczenia w naczyniu żaroodpornym dochodzi do karmelizacji, która nadaje daniu głębokiego słodkiego smaku. Do takiej białej kiełbasy warto dodać odrobinę majeranku, który dodaje potrawie ziołowego aromatu. Oto prosty przepis na domową potrawę.

Biała kiełbasa w piwie – przepis nie tylko na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g białej kiełbasy,
  • 200 ml pszenicznego piwa,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 2 ziela angielskie,
  • 3 g świeżego zmielonego pieprzu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 g soli.

Jak zrobić białą kiełbasę w piwie?

Przygotowanie:

  1. Piwo należy połączyć z majerankiem, zielem angielskim, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, sola i posiekaną czosnkiem.
  2. Opłukaną białą surową kiełbasę należy umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  3. Cebulę należy posiekać na cienkie plastry i dodać do kiełbasy.
  4. Następnie wszystkie składniki należy zalać piwem z przyprawami.
  5. Białą kiełbasę w piwie należy piec przez 50 minut w 180° Celsjusza.
  6. Przed końcem pieczenia można włączyć funkcję grillowania, aby kiełbasa mogła się atrakcyjnie zarumienić.

Sposób podania

Pieczona biała kiełbasa w piwie znakomicie smakuje podana z sosem chrzanowym lub z musztardą. Do tak przygotowanej kiełbasy można także serwować surówkę z kiszonej kapusty. Domowa kiszona kapusta może być też dodana bezpośrednio do naczynia i zapieczona razem z kiełbasą.

Jakie piwo do białej kiełbasy?

Najczęściej do zapiekania mięsa dodaje się jasne piwo. Szczególnie piwa pszeniczne. Jednak osobom, którym zależy na słodszym smaku dania, radzimy korzystanie z piwa miodowego. Aby kiełbasa po upieczeniu miała ciemniejszy kolor i intensywniejszy smak polecamy skorzystać z ciemnego piwa. Takie piwo będzie miał głębokie nuty smakowe przywodzące na myśl czekoladę lub czerwone owoce.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni