Barszcz biały na Wielkanoc. Najlepszy przepis na świąteczną zupę z jajkiem i białą kiełbasą. Pyszny smak to zasługa odpowiedniego zakwasu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny barszcz biały na pszennym zakwasie. Zobacz, jak przygotować taką pyszną, wielkanocną zupę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjny barszcz biały na pszennym zakwasie. Zobacz, jak przygotować taką pyszną, wielkanocną zupę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Barszcz biały to dla wielu ulubiona potrawa przygotowywana na Wielkanoc. Pysznie smakuje podana z jajkiem ugotowanym na twardo i białą kiełbasą. Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na taką tradycyjną, świąteczną zupę, przygotowywaną na lekko kwaśnym i jasnym zakwasie pszennym. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Barszcz biały to prosta do przygotowania zupa, podawana najczęściej na śniadanie wielkanocne. By ją zrobić, wystarczy ugotować wywar na białej kiełbasie z dodatkiem warzyw i przypraw. Delikatny, łagodnie kwaskowy smak to zasługa jasnego, pszennego zakwasu. Całość doprawiona jest śmietanką, majerankiem i czosnkiem. Proponuję podać zupę z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Będzie też świetnie smakować z białą kiełbasą pieczoną w piwie. Możesz także nieco zaostrzyć jej smak, dodając odrobinę chrzanu.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny barszcz biały na Wielkanoc.

Barszcz biały - przepis

czas przygotowania: ok.1 godzina
porcja: na 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy,
  • ok. 300 ml zakwasu pszennego,
  • 1 litr wody,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka jajek ugotowanych na twardo,
  • opcjonalnie rzeżucha do dekoracji.

Jak zrobić barszcz biały?

  1. Biała kiełbasę opłucz zimną wodą i nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.
    Uwaga: Białą kiełbasę warto nakłuć przed gotowaniem. Dzięki temu nie będzie ona pryskać i pękać.
  2. Umyj i obierz marchewkę, seler i pietruszkę.
  3. Przełóż do garnka kiełbasę i warzywa i zalej wodą.
  4. Dodaj liście laurowe i ziela angielskie i pogotuj około 30 minut.
  5. Wyjmij warzywa i kiełbasę z barszczu i odłóż na bok.
  6. Wlej zakwas pszenny, dodaj majeranek, czosnek, sól i pieprz. Pogotuj 5 minut.
  7. Na koniec dopraw barszcz śmietanką.
  8. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą. Możesz także udekorować zupę odrobiną rzeżuchy.

Zakwas na barszcz biały

Barszcz biały i żurek to dwie, podobne w smaku zupy, tradycyjnie podawane na Wielkanoc. Pierwszą robi się zwykle na zakwasie pszennym, a drugą na cięższym i bardziej kwaśnym zakwasie żytnim.

Jak zrobić zakwas pszenny na barszcz biały?

  1. Do dużego słoika wlej pół litra przegotowanej, wystudzonej wody.
  2. Dodaj 6 łyżek mąki pszennej.
  3. Następnie dodaj 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku i 1 łyżkę majeranku.
  4. Całość zamieszaj i przykryj gazą.
  5. Odstaw w zacienione miejsce na 7 dni, codziennie zamieszaj.

Zobacz także: Rozgrzewająca zupa chrzanowa. Idealny przepis nie tylko na Wielkanoc. Pyszne danie z białą kiełbasą

Tradycyjny barszcz biały na pszennym zakwasie. Zobacz, jak przygotować taką pyszną, wielkanocną zupę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Barszcz biały na Wielkanoc. Najlepszy przepis na świąteczną ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Lekue

Lekue To Go Lunchbox (0301030R06M017)

120,00 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu krajacz do frytek 13750

249,98 zł

kup najtaniej

Joseph Joseph

Joseph Joseph Folio Zestaw 4 desek do krojenia 60184

309,00 zł

kup najtaniej

Affek Design

SUSHI Zestaw dla 2 os.czarny litery 8 elementów

117,14 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie