Bezkonkurencyjne ciastka rurki z dżemem do odrywania. Zaskakujący przepis na przepyszne krucho-drożdżowe ciasteczka

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne ciastka do odrywania. Zobacz, jak zrobić krucho-drożdżowe rurki z dżemem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne ciastka do odrywania. Zobacz, jak zrobić krucho-drożdżowe rurki z dżemem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na delikatne krucho-drożdżowe ciasteczka rurki z dżemem. To pyszne słodkości, którym trudno się oprzeć. Ciastka są bardzo proste do przygotowania. Piecze się je w jednej blaszce, a później odrywa porcje. Wypróbuj przepis na ciasta rurki z dżemem.

W skrócie:

Ciastka na drożdżach – sprawdzony przepis

Kruche ciastka na drożdżach są bardzo smaczne i przyjemne do przygotowania. Takie ciasto dużo łatwiej zagnieść niż klasyczne ciasto kruche i nie wymaga długiego wyrastania, jak to ma miejsce w przypadku typowego ciasta drożdżowego. Proponuję przepis na krucho-drożdżowe ciastka rurki z dżemem. Dla mnie to wyśmienite słodkości, które bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je dość często i pamiętam, że po upieczeniu znikały w mgnieniu oka. Można je odrywać i jeść jeszcze ciepłe. Są idealnie delikatne i słodkie. W przepisie użyłam gładkiego dżemu różanego, ale równie dobrze można dodać każdy inny ulubiony dżem, np. malinowy, truskawkowy czy brzoskwiniowy.

Zobacz w galerii, jak zrobić delikatne i wyśmienite ciasta rurki z dżemem.

Przepis na krucho-drożdżowe ciastka z dżemem

czas przygotowania: ok. ok. 1 godzina + ok. 25 minut pieczenia,
porcja na: 24 ciastka,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki wody,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • ok. 400 g dżemu,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić krucho-drożdżowe ciastka rurki z dżemem?

  1. Mąkę przesiej na deskę lub stolnicę.
  2. Dodaj masło lub margarynę, żółtka, wodę, cukier i pokruszone drożdże.
  3. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum 30 minut.
  4. Porcje ciasta rozwałkuj dość cienko, na ok. 2 mm.
  5. Następnie za pomocą noża wykrawaj kwadraty 10 × 10 cm – można przygotować sobie szablon z tektury czy kartki papieru.
  6. Każdy kwadrat posmaruj dżemem i układaj ciasno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – rurki z dżemem mają do ciebie przylegać.
  7. Piecz temp. w 180 stopni przez ok. 25 minut.
  8. Wystudzone ciastka rurki posyp cukrem pudrem i poodrywaj. Gotowe.
Pyszne ciastka do odrywania. Zobacz, jak zrobić krucho-drożdżowe rurki z dżemem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Bezkonkurencyjne ciastka rurki z dżemem do odrywania. Zaskak...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.