Ciastka amoniaczki to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Przepis na tradycyjne ciasteczka na Dzień Babci i Dzień Dziadka

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepsze domowe ciasteczka. Zobacz, jak upiec pyszne ciastka amoniaczki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub getsem.
Najlepsze domowe ciasteczka. Zobacz, jak upiec pyszne ciastka amoniaczki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub getsem. Katarzyna Puczyńska
Amoniaczki to pyszne, lekkie ciastka, które dawniej były bardzo popularne i często gościły w polskich domach. Dla wielu to ulubiony przysmak z dzieciństwa. Mam dla ciebie sprawdzony przepis z notatnika mojej mamy. Ciastka pięknie rosną, pachną wanilią i udekorowane są delikatną i nieco chrupiącą warstwą cukru. Możesz z powodzeniem przygotować je na Dzień Babci lub Dzień Dziadka. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis na ciastka amoniaczki.

W skrócie:

Szukasz przepisu na domowe ciasteczka, które można podarować na prezent z okazji Dnia Babci lub Dnia Dziadka? Proponuję pyszne amoniaczki. Dziś nieco zapomniane, dawniej stanowiły jeden z najpopularniejszych wypieków i z pewnością sprawią naszym bliskim wiele radości i przypomną lata dzieciństwa. To proste i tradycyjne ciastka, przygotowywane z dodatkiem amoniaku, a po wierzchu posypane cukrem. Są lekkie, miękkie w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Przechowywane w zamkniętym pudełku na długo zachowują świeżość.

Przepis na ciastka amoniaczki

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
duża porcja na ok. 80 ciastek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 6 żółtek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka śmietany 18%,
  • 32 g cukru waniliowego ( 2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 3 łyżeczki amoniaku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 białko do posmarowania ciastek,
  • cukier do posypania ciastek.

Jak zrobić ciastka amoniaczki?

  1. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.
  2. Dodaj do żółtek śmietanę, proszek do pieczenia i amoniak, wymieszaj.
  3. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz margarynę lub masło i posiekaj nożem.
  4. Wlej na mąkę jajeczno-śmietanową masę i zagnieć ciasto. Ma być luźne i elastyczne.
  5. Rozwałkuj porcje ciasta na grubość ok. 5 mm.
  6. Wycinaj kształty ciastek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Smaruj ciastka roztrzepanym białkiem i posypuj cukrem.
  8. Piecz ciastka ok. 20 minut w 180 stopniach - przy pieczeniu ciastek z amoniakiem pamiętaj, by ostrożnie otwierać piekarnik i wietrzyć kuchnię, zapach amoniaku może być nieco drażniący.
Najlepsze domowe ciasteczka. Zobacz, jak upiec pyszne ciastka amoniaczki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub getsem.

Ciastka amoniaczki to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Przep...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie