W skrócie
W niektórych rodzinach przed Wigilią trwają niewinne spory o to, czy lepszy jest wigilijny barszczyk, czy jednak grzybowa. Są też domy, gdzie podaje się obie potrawy, aby uhonorować różne tradycje i preferencje. Barszcz czerwony to charakterystyczna zupa dla Europy Wschodniej i Centralnej, bardzo często kojarzona na świecie z Polską.
Barszcz kontra grzybowa
Pierwsze wzmianki o wigilijnej odmianie barszczu, czyli takiej, która zawiera uszka z grzybami, pochodzą z XVI wieku. Zgodnie z tradycją, gospodynie przygotowywały barszcz z kiszonych buraków. Dla Słowian te warzywa miały szczególne znaczenie, ponieważ miały zapewniać długowieczność. Zupa grzybowa to potrawa wigilijna numer 1 dla osób mieszkających w centrum Polski. Zgodnie z wierzeniami naszych przodków grzyby miały szczególną moc ze względu na swoje szybkie tempo wzrostu oraz związek z naturą. Miały zapewniać świętującym siły witalne oraz jasność umysłu.
Wigilijne zupy Polaków
Jednak zupa grzybowa i barszcz na zakwasie to nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. W pewnych regionach Polski zastępuje je zupa rybna, migdałowa czy nawet… piernikowa.
Wśród polskich wigilijnych zup znajdują się:
Barszcz czerwony na zakwasie
Wigilijny barszcz jest najpopularniejszą (ale nie jedyną) zupą, od której Polacy zaczynają wieczerzę. Jada się go m.in. w znacznej części Małopolski, na Warmii, Mazurach, Pomorzu, Kujawach, Lubelszczyźnie i Podlasiu. W niektórych domach króluje czysty barszcz, w innych podaje się go z uszkami, pasztecikami, a nawet z pierogami.
Zupa grzybowa
Tradycyjna wigilijna grzybowa jest gotowana na suszonych grzybach, które w trakcie powolnego podgrzewania uwalniają swój smak oraz właściwości. Wyjątkowa wersja grzybowej powstaje na Kurpiach Zielonych. Tam gospodynie przygotowują tę zupę na kwasie z kapusty.
Kulinaria

Żur z suszonymi grzybami
Na Podkarpaciu zamiast barszczu czy grzybowej podaje się na Wigilię żur z grzybami. Jest to postna wersja znanego szerzej w całej Polsce wielkanocnego żuru z kiełbasą. Przygotowuje się go na zakwasie – żytnim lub owsianym, a do zupy się suszone grzyby oraz ziemniaki. Sprawdź tradycyjny przepis na żur z grzybami.
Zupa rybna
Choć mogłoby się wydawać, że zupa rybna jest symbolem Pomorza, to jako potrawę wigilijną wskazują ją przede wszystkim mieszkańcy Podlasia i Śląska. Tradycyjna zupa rybna podawana na Wigilię jest gotowana na głowach i ogonach karpi oraz włoszczyźnie. Na koniec zabiela się ją śmietaną. Przepis jest bardzo prosty, a zupa smakuje wyśmienicie, więc warto wypróbować tę potrawę, nawet jeśli nie zamierzamy jej podać na wigilię.
Moczka
To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska. Powstaje z piwa, pierników oraz bakalii. Do gotowania moczki używa się kompotu jabłkowego, ciemnego piwa, pokruszonego piernika, orzechów oraz rodzynków. Można także dodać suszone owoce, takie jak figi, śliwki czy morele. Moczkę gotujemy, ale najczęściej podajemy schłodzoną.
Siemieniotka
Znana również jako konopionka, to zupa z nasion konopi. Tradycyjnie podawano ją w wigilię Bożego Narodzenia na Śląsku, w Wielkopolsce i Małopolsce. Do dzisiaj w wielu rodzinach przekazywany jest wypracowany przez pokolenia, własny przepis na siemieniotkę. Zazwyczaj serwuje się ją z kaszą gryczaną lub grzankami.
Zupa migdałowa
To potrawa wigilijna znana przede wszystkim wśród osób, których przodkowie pochodzili z Kresów. Przygotowuje się ją ze słodkich i gorzkich migdałów, mleka, ryżu, rodzynek i cukru. Co ważne, kresowa zupa migdałowa smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
W naszej galerii sprawdzisz, jak przyrządzić niektóre z wymienionych przez nas zup wigilijnych.