Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Zdrowa surówka z białej rzodkwi – jest lekka, soczysta i bardzo smaczna. Przepis na szybki dodatek do obiadu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówka z białej rzodkwi zaskoczy cię smakiem. Jest pyszna i lekka. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Surówka z białej rzodkwi zaskoczy cię smakiem. Jest pyszna i lekka. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Surówkę z białej rzodkwi to wyśmienity dodatek do obiadu. Jest nie tylko pyszna, chrupiąca i lekka, ale również bardzo zdrowa. Doda nam energii, wiele cennych witamin i składników odżywczych. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga długiego obierania i krojenia warzyw. Zrobisz ją w 10 minut. Sprawdź, jakie to proste i smaczne. Wypróbuj przepis na surówkę z białej rzodkwi.

Spis treści

Szybki dodatek do obiadu. Zdrowa surówka

Mam dla ciebie przepis na pyszną, zdrową i bardzo łatwą do przygotowania surówkę z białej rzodkwi. Proponuję dodać do niej kukurydzę, szczypiorek i sos z dodatkiem jogurtu naturalnego. Surówkę możesz jeść jako przekąskę lub podać do obiadu. Świetnie smakuje z kotletami po zbójnicku czy delikatnymi sznyclami z indyka. Serdecznie polecam.

Przepis na surówkę z białej rzodkwi

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew,
  • 150 g kukurydzy z puszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jak zrobić szybką surówkę z białej rzodkwi do obiadu?

  1. Zacznij od umycia rzodkwi i szczypiorku.
  2. Rzodkiew obierz i zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach.
  3. Startą rzodkiew posól i odstaw na ok. 5 minut by puściła wodę.
  4. Posiekaj szczypiorek, odcedź kukurydzę.
  5. Sprawdź, czy rzodkiew puściła dużo wody, jeśli tak to ją odciśnij i wylej wodę.
  6. Do rzodkwi dodaj kukurydzę i posiekany szczypiorek.
  7. Dopraw surówkę majonezem, jogurtem i szczyptą pieprzu.

Biała rzodkiew to samo zdrowie

Biała rzodkiew to pyszne i zdrowe warzywo, wyglądem przypominające dużą pietruszkę. Ma wyrazisty, lekko ostry smak, bardziej intensywny niż popularna rzodkiewka. Stanowi nieocenione źródło witamin i składników mineralnych. Wspomaga pracę jelit i nerek, oczyszcza organizm z toksyn i obniża ciśnienie krwi.

Biała rzodkiew dostarcza nam duże ilości m.in.:

  • witaminy C,
  • witaminy A,
  • witamin z grupy B,
  • antyoksydantów,
  • potasu,
  • cynku,
  • żelaza,
  • fosforu.

Biała rzodkiew ma niski indeks glikemiczny, dużą ilość błonnika i sprzyja odchudzaniu, ma niewiele kalorii - 100 gramów rzodkwi to zaledwie 14 kcal.

Surówka z białej rzodkwi zaskoczy cię smakiem. Jest pyszna i lekka. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Zdrowa surówka z białej rzodkwi – jest lekka, soczysta i bar...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!