Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1362 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Wytrawne gofry na obiad. Sposób na niesłodkie śniadanie dla całej rodziny
Pomysłów na wytrawne gofry jest bez liku. Można w nich przemycać podgotowane i zmiksowane warzywa lub wykorzystać w cieście na gofry resztki wędlin i serów....
Pomysł na obiad z kurczakiem. Sprawdzone przepisy na domowy posiłek
Obiad z kurczakiem nie musi być czasochłonny ani wymagać użycia skomplikowanych składników. Soczyste mięso kurczaka można uzyskać przez marynowanie w maślance,...
Pyszny makaron z pesto na obiad. Przepis z bazylią, parmezanem i orzeszkami piniowymi
Makaron z pesto to proste i szybkie danie. Najpopularniejsze jest pesto z bazylii, które świetnie łączy się z oliwą z oliwek. Z zielonym pesto najczęściej...
Jak zrobić masło orzechowe? Sprawdź przepis na smaczną pastę do kanapki
Masło orzechowe to zdrowa przekąska, którą zrobisz z łatwo dostępnych produktów. Własnoręcznie przygotowane masło orzechowe będzie zdrowszą alternatywą dla...
Klasyczne tiramisu z mascarpone. Przepis na prawdziwy deser bez pieczenia
Tiramisu to prosty deser, który łączy w jedno kawę, biszkopty i kremowe mascarpone. Nazwa odnosi się do słowa oznaczającego podnoszenie na duchu i poprawę...
Nie tylko owsianka na śniadanie. Najlepsze przepisy z płatków owsianych
Owsianka to zdrowy przysmak na rozpoczęcie dnia. Najczęściej owsianka podawana jest na słodko z sezonowymi lub mrożonymi owocami. Jednak warto eksperymentować...
Lody z nerkowców na walentynki. Przepis na zdrowe słodkości dla wegan
Lody z nerkowców doprawione sokiem z cytryny to prawdziwy rarytas. Za błękitny kolor odpowiedzialna jest spirulina blue majik. Taka barwa z pewnością zaskoczy...
Naleśniki z serem na podwieczorek. Ten przepis można pamiętać z dzieciństwa
Tradycyjne naleśniki z serem najczęściej podaje się na obiad lub na podwieczorek. Kostkę twarogu łączy się z jogurtem naturalnym, maślanką lub śmietaną. Latem...
Pyzy na obiad. Przepis na kluski ziemniaczane. Zobacz patent na oszczędne gotowanie
Tradycyjne pyzy to idealne danie dla oszczędnych gospodyń domowych. Łatwo dostępne składniki sprawiają, że potrawa może gościć w codziennym menu. Nasze mamy i...
Gruszki Piękna Helena w słonym karmelu z daktyli. Przepis na walentynkowy deser
Klasyczne gruszki Piękna Helena to duszone owoce podawane z sosem czekoladowym, lodami i płatkami migdałowymi. Wegańska wersja przygotowywana jest z...