Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1337 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Jak zrobić masło ze śmietanki? Zobacz też rady Ćwierczakiewiczowej, jak je odświeżyć
Zrobienie domowego masła to nic trudnego. Można podawać je ze świeżo upieczonym chlebem i odrobiną soli, a do przygotowania potrzebna jest tylko śmietanka....
Wegańskie steki na walentynki. Przepis na kapustę na kolację dla zakochanych
Wegańskie steki z kapusty to nic trudnego, choć trzeba mieć pewną rękę przy krojeniu słusznej grubości plastrów. To apetyczny i sycący posiłek nie tylko dla...
Pączki od Magdy Gessler droższe niż rok temu. Zapłacimy u niej od 15 złotych
Magda Gessler, najsłynniejsza restauratorka w Polsce, również w tym roku przoduje pod względem ceny słodkości. Sama twierdzi, że stawia na jakość produktów,...
Pałki z kurczaka na obiad. Przepis na soczyste mięso drobiowe z piekarnika
Pieczone pałki z kurczaka są szybką i prostą propozycją na rodzinny obiad. Świetnie smakują podane na obiad, na kolację albo jako uroczysty obiad wyprawiony na...
Czekoladowe trufle z marcepanem. Przepis na słodkości na walentynki
Czekolada to znany od wieków afrodyzjak. Najczęściej czekolada podawana jest w formie deserów. Czekoladowe trufle w czekoladzie to prawdziwy rarytas dający...
Niebieska herbata bubble tea z klitorią. Przepis na napój miłosny na walentynki
Niebieski napar z klitorii ternateńskiej w ostatnim czasie stał się modny i coraz powszechniej stosowany ze względu na właściwości prozdrowotne. Niebieska...
Rurki z kremem. Przepis na kruchy deser z bitą śmietaną. Idealne na karnawał
Rurki z kremem kojarzą się z wychodzeniem do cukierni w dzieciństwie albo z jedzeniem ich nad morzem zamiast klasycznych gofrów. Przepis na ten deser jest...
Kremowa polenta do obiadu. Przepis na przysmak z mąki kukurydzanej
Kukurydziana polenta to dla wielu osób znakomity dodatek do gulaszu, do pieczonego mięsa lub do śniadaniowej zupy mlecznej. Z jej wykorzystaniem można zrobić...
Wyborne pączki według Ochorowicz-Monatowej. Przepis sprzed 100 lat
Szukacie starego, tradycyjnego przepisu na pączki? Z pomocą może przyjść „Uniwersalna książka kucharska” Marii Ochorowicz-Monatowej, opublikowana w 1910 roku,...
Tradycyjna bawarka, czyli herbata z mlekiem. Przepis na prosty napój z dzieciństwa
Bawarka to dla wielu osób napój kojarzony z dzieciństwem. Mocna czarna herbata z mlekiem i cukrem towarzyszyło wielokrotnie kanapkom na śniadanie. Część osób...