Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1364 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Jajka w kokilkach z mozzarellą. Przepis na śniadanie
Jajka na śniadanie to obowiązkowy przysmak dla wielu smakoszy na rozpoczęcie dnia. Jeżeli nie przepadacie za jajkami sadzonymi, proponujemy wypróbować przepis...
Królewski wypiek z jabłkami. Przepis na szarlotkę królewską
Szarlotka królewska to ciasto, które estetycznie wygląda i jest niezwykle apetyczne. Wypiek szczególnie popularny jest na Wielkanoc, Boże Narodzenie i jako...
Puszyste ciasto jogurtowe na deser. Przepis na spodzie z herbatników
Ciasto jogurtowe na spodzie z herbatników to szybki i tani wypiek dla całej rodziny. Przepis pochodzi z książki „Menu kryzysowe” Pawła Płaczka. Autor zachęca do...
Sojonez do kanapki. Przepis na wegański sos na Wielkanoc
Kuchnia wegańska wyklucza użycie mięsa i produktów odzwierzęcych, w tym jajek i nabiału. Gdy nadchodzi Wielkanoc, wiele osób zastanawia się, czym zastąpić...
Majonez wegański na Wielkanoc. Przepis z wykorzystaniem ciecierzycy
Majonez wegański to świetna alternatywa dla tradycyjnego sosu. Do jego przygotowania nie używa się jajek. Zamiast nich stosuje się aquafabę, czyli płyn...
Czym zastąpić jajko w wypiekach? Najlepsze alternatywy dla jajek
Jajka to podstawowy składnik wielu ciast, deserów i potraw mięsnych. Nie możesz ich jeść? Masz nietolerancję pokarmową albo jesteś weganinem? Podpowiadamy, czym...
Pożywna sałatka z mortadeli. Przepis z ogórkami kiszonymi. Wyśmienita przystawka
Sałatka z mortadeli i ogórków kiszonych to przystawka szczególnie popularna w latach 90. XX wieku. Przepis na nią pochodzi z książki „Menu kryzysowe” Pawła...
Pikantne sosy Eda Sheerana, burger Ralpha Kamińskiego. Gwiazdy z kulinarnymi hitami
Trend na wprowadzanie produktów spożywczych przez muzyków, piosenkarzy i celebrytów trwa w najlepsze. Wśród proponowanych specjałów znaleźć można było japoński...
Sernik baskijski bez spodu. Przepis na delikatne ciasto ze śmietanką kremówką
Sernik baskijski to specjał pochodzący z Hiszpanii. W tym cieście charakterystyczny jest brak spodu i „spalony” wierzch. Dodatek śmietanki kremówki nadaje...
Tanie kotlety warzywne. Przepis na budżetowy obiad dla całej rodziny
Kotlety warzywne to znakomity sposób na wykorzystanie pozostałości warzyw z rosołu. Przepis pochodzi książki „Menu kryzysowe” Pawła Płaczka, w której dzieli się...