W skrócie
Skład majonezu wegańskiego dostępnego w sklepie może pozostawiać wiele do życzenia. Jako zagęstniki pojawiają się takie składniki jak guma guar, guma ksantanowa oraz cukier jako poprawiacz smaku. W przypadku domowego majonezu wegańskiego „jajeczny” smak można dopracować dzięki użyciu soli kala namak o intensywnym siarkowym aromacie oraz dodając sok ze świeżej cytryny. Majonez wegański można także doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem tworząc esencjonalny sos czosnkowy. Sprawdź prosty przepis na łatwy majonez wegański.
Majonez wegański – przepis z aquafaby
Liczba porcji: 1 słoik (300 ml)
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 130 ml aquafaby, czyli płynu z puszki ciecierzycy,
- 20 ml soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 1/2 łyżeczki soli np.: kala namak,
- szczypta cukru,
- 200 ml oleju.
Jak zrobić majonez wegański?
Przygotowanie:
- Aquafabę, sok z cytryny, musztardę, sól i cukier należy umieścić w wysokim naczyniu dołączonym do blendera ręcznego lub w wysokim słoiku.
- Składniki należy mieszać przez minutę lub dwie przy pomocy blendera ręcznego.
- Następnie olej należy powoli wlewać do płynu z aquafabą. W trakcie masa zacznie gęstnieć.
- Gdy zostanie mniej niż połowa oleju, można wykonać powoli pionowe ruchy blenderem.
- Gotowy majonez będzie miał zwartą konsystencję. Należy go spożyć w ciągu tygodnia.
Zastosowanie majonezu z ciecierzycy
Domowy majonez wegański można stosować tak samo, jak tradycyjny sos. Majonez z aquafaby znakomicie doprawia wegańską sałatkę gyros, surówkę z pora i jabłka, a także sałatkę jarzynową. Majonez wegański można także używać jako sos do kanapek. Taki majonez to także znakomita podstawa do upieczenia wegańskich ciast.
Smak majonezu wegańskiego
Ten rodzaj majonezu można robić bez obaw o jego smak. Gotowy majonez nie smakuje jak groch ani nie ma ziemistego posmaku. Dopiero dodatek soli kala namak nada sosowi smaku zbliżonego do jajka, a odrobina musztardy dodaje ostrości. Majonez wegański nie różni się bardzo strukturą od tradycyjnego majonezu. Jedynie majonez z aquafaby jest bardziej lśniący i ma delikatniejszą konsystencję niż tradycyjny produkt.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?