W skrócie
Najczęściej szarlotka królewska robiona jest z bitą śmietaną. Jednak w wersji mniej kalorycznej świetnie smakuje z warstwą jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego. Przepis na szarlotkę królewską wykorzystuje galaretki owocowe, np.: cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe. Zadaniem galaretki jest zagęszczenie uprażonych jabłek i stworzenie słodko-kwaśnego kontrastu. Zobacz przepis na dużą blachę (28 × 23 cm).
Szarlotka królewska – przepis na przyjęcia rodzinne
Liczba porcji: 8-12 porcji.
Czas przygotowania: 2 godziny + chłodzenie w lodówce przez noc.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jaja,
- 40 g cukru,
- 20 g mąki pszennej typ 450,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 3 g proszku do pieczenia.
Nadzienie jabłkowe:
- 600 g prażonych jabłek,
- 1 galaretka cytrynowa,
- opcjonalnie: 50 ml wrzątku.
Masa jogurtowa:
- 300 g gęstego jogurtu greckiego,
- 10 g żelatyny w proszku,
- 25 ml wrzątku,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
Na wierzch:
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady.
Zobacz także: Sprawdzone przepisy z jabłek. Top 19 sposobów na jabłka
Jak zrobić szarlotkę królewską?
Przygotowanie:
- Jajka należy ubić z cukrem na jasnożółtą masę. Jajka powinny podwoić objętość.
- Następnie na niskich obrotach miksera lub silikonową szpatułką należy wymieszać suche składniki. Ciasto trzeba przelać do tortownicy (średnica 22 cm) lub kwadratowej blachy (24 × 24 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, a po wysmarowanej masłem i obsypanych bułką tartą.
- Biszkopt na szarlotkę królewską należy piec przez 25 minut w temperaturze 170° Celsjusza.
- Po tym czasie należy go odstawić do wystudzenia.
- Uprażone jabłka należy podgrzać, a następnie wsypać do nich galaretkę cytrynową. Jeśli masa jest zbyt gęsta, polecamy dodać około 50 ml gorącej wody i wymieszać.
- Masę jabłkową należy odstawić do ostudzenia. Można zmiksować na mus, aby uzyskać jabłkową żelkę.
- Następnie jabłkami trzeba wyłożyć upieczony biszkopt.
- Żelatynę należy dokładnie wymieszać we wrzącej wodzie, aby nie było grudek.
- Następnie należy dodać łyżkę jogurtu greckiego i w ten sposób wyrównać temperaturę wszystkich składników.
- Pozostały jogurt należy dodawać po łyżce i dokładnie mieszać do połączenia.
- Na koniec jogurt grecki trzeba rozprowadzić na uprażonych jabłkach i wyrównać powierzchnię.
- Szarlotka królewska powinna stężeć w lodówce przez 6-8 godzin.
- Do dekoracji warto użyć wiórków startej czekolady.
Ciasto w wersji bez pieczenia
Jak zapewne zauważyliście, jedynym elementem wymagającym pieczenia jest biszkoptowy spód. Jeśli chcecie pominąć ten etap, to polecamy użyć kwadratowych maślanych herbatników lub podłużnych biszkoptów, takich jak do tiramisu. Dzięki temu patentowi ciasto będzie jeszcze prostsze i szybsze do zrobienia. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze.
Zobacz także: Przepis na szarlotkę tradycyjną
Dodatki na wierzchu ciasta
Poza startą czekoladą szarlotkę królewską można udekorować:
- posiekanymi orzechami włoskimi,
- migdałami,
- uprażonym słonecznikiem,
- rozkruszone suszone jabłka,
- lub oprószyć gorzkim kakao.
Ponadto można eksperymentować z odrobiną mielonego cynamonu.
Mamy nadzieję, że szarlotka królewska uświetni wiele spotkań rodzinnych, w tym imieniny. To pyszna alternatywa dla skomplikowanych tortów na urodziny i rocznice ślubu.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?