Apetyczny wypiek z jabłkami godny księżniczki. Poznaj przepis na szarlotkę królewską. Gwarantuję słodką ucztę dla całej rodziny

Anna Daniluk
Wyśmienita szarlotka królewska to wypiek idealny na wyjątkowe okazje w rodzinnym gronie.
Wyśmienita szarlotka królewska to wypiek idealny na wyjątkowe okazje w rodzinnym gronie. Anna Daniluk
Szarlotka królewska to ciasto, które wygląda estetycznie i jest niezwykle apetyczne. Wypiek szczególnie popularny jest na Wielkanoc, Boże Narodzenie i jako deser w czasie sylwestra. Wystarczy wykorzystać łatwo dostępne składniki, aby przemienić je w estetycznie wyglądający deser. Zobacz, jak zrobić szarlotkę królewską w wersji dietetycznej.

W skrócie:

Najczęściej szarlotka królewska robiona jest z bitą śmietaną. Jednak w wersji mniej kalorycznej świetnie smakuje z warstwą jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego. Przepis na szarlotkę królewską wykorzystuje galaretki owocowe, np.: cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe. Zadaniem galaretki jest zagęszczenie uprażonych jabłek i stworzenie słodko-kwaśnego kontrastu. Zobacz przepis na dużą blachę (28 × 23 cm).

Szarlotka królewska – przepis na przyjęcia rodzinne

Liczba porcji: 8-12 porcji.
Czas przygotowania: 2 godziny + chłodzenie w lodówce przez noc.
Stopień trudności: średni.

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jaja,
  • 40 g cukru,
  • 20 g mąki pszennej typ 450,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 g proszku do pieczenia.

Nadzienie jabłkowe:

Masa jogurtowa:

  • 300 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 10 g żelatyny w proszku,
  • 25 ml wrzątku,
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

Na wierzch:

  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady.

Jak zrobić szarlotkę królewską?

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem na jasnożółtą masę. Jajka powinny podwoić objętość.
  2. Następnie na niskich obrotach miksera lub silikonową szpatułką wymieszaj suche składniki. Ciasto przelej do tortownicy (średnica 22 cm) lub kwadratowej blachy (24 × 24 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, albo wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  3. Biszkopt na szarlotkę królewską upiecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 170° Celsjusza.
  4. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
  5. Uprażone jabłka podgrzej, a następnie wsyp do nich galaretkę cytrynową. Jeśli masa jest zbyt gęsta, polecamy dodać około 50 ml gorącej wody i wymieszać.
  6. Masę jabłkową odstawić do ostudzenia. Możesz zmiksować ją na mus, aby uzyskać jabłkową żelkę.
  7. Następnie wyłóż jabłka na upieczony biszkopt.
  8. Żelatynę dokładnie wymieszaj we wrzącej wodzie, aby nie było grudek.
  9. Następnie dodaj łyżkę jogurtu greckiego i w ten sposób wyrównaj temperaturę wszystkich składników.
  10. Pozostały jogurt dodawaj po łyżce i dokładnie mieszaj do połączenia.
  11. Na koniec jogurt grecki rozprowadź na uprażonych jabłkach i wyrównaj powierzchnię.
  12. Szarlotka królewska wstaw do lodówki na 6-8 godzin.
  13. Do dekoracji warto użyć wiórków startej czekolady.

Ciasto w wersji bez pieczenia

Jak zapewne zauważyliście, jedynym elementem wymagającym pieczenia jest biszkoptowy spód. Jeśli chcecie pominąć ten etap, to polecamy użyć kwadratowych maślanych herbatników lub podłużnych biszkoptów, takich jak do tiramisu. Dzięki temu patentowi ciasto będzie jeszcze prostsze i szybsze do zrobienia. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dodatki na wierzchu ciasta

Poza startą czekoladą szarlotkę królewską można udekorować:

  • posiekanymi orzechami włoskimi,
  • migdałami,
  • uprażonym słonecznikiem,
  • rozkruszone suszone jabłka,
  • lub oprószyć gorzkim kakao.

Ponadto można eksperymentować z odrobiną mielonego cynamonu.

Mamy nadzieję, że szarlotka królewska uświetni wiele spotkań rodzinnych, w tym imieniny. To pyszna alternatywa dla skomplikowanych tortów na urodziny i rocznice ślubu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni