Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2253 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Na czym polega dieta DASH? Sprawdź przepisy, które obniżą ciśnienie
Dieta DASH została uznana za jedną z najzdrowszych diet dla ludzkiego organizmu. Dietetycy polecają ten rodzaj odżywiania osobom zmagającym się z nadciśnieniem....
TikTok oszalał na punkcie tego makaronu. Ma zaledwie 6 kalorii
TikTok oszalał na punkcie nowej wersji chińskiego makaronu. Tym razem obiektem westchnień stał się makaron konjac, znany również pod nazwą shirataki, który ma...
Mamałyga, rosół i naleśniki. Najlepsze dania z dzieciństwa. Czytelnicy wspominają
Większość z nas czasy dzieciństwa wspomina z sentymentem. Czasem pamięcią sięgają do czasów PRL-u lub do lat 90. XX wieku. Czytelnicy na naszym profilu na...
Mortadela i zupa owocowa. Wspominamy najgorsze jedzenie ze stołówek szkolnych
Jedzenie na stołówkach szkolnych nie wszystkim dobrze się kojarzy. Szczególnie, jeśli lata podstawówki czy liceum wypadły w okresie PRL-u. Z jednej strony,...
Zmywarka w kuchni nie tylko umyje naczynia. Wykorzystują ją nawet do gotowania
Zmywarka w kuchni, zgodnie ze swoją nazwą, najczęściej służy do mycia naczyń. Jednak są dwa nietypowe zastosowania zmywarki, których nie polecają producenci...
Gorące gofry w kształcie narządów płciowych we Wrocławiu, w Warszawie i Gdańsku
Na początku lipca w Warszawie przy placu Zbawiciela ruszyła budząca wiele kontrowersji cukiernia Dickery. Serwuje ona gofry w kształcie męskich i żeńskich...
Jak wyglądała kuchnia w PRL-u? Prodiż i talerze z Włocławka to nie wszystko
W PRL-u obywatele cieszyli się z przydziału mieszkania w bloku, które często było z tak zwaną ,,ślepą kuchnią'', czyli bez dostępu do światła dziennego. Polacy...
Katarzyna Bosacka gotuje za 5 złotych na osobę. Kuchnia chińska w wersji budżetowej
Katarzyna Bosacka, kolejny raz pokazała, że można ugotować tanio i smacznie pożywny obiad dla rodziny. Znana dziennikarka, promotorka oszczędnego gotowania i...
Mleko w proszku. Wspominamy przysmak, który towarzyszył przez lata w PRL-u
Mleko w proszku miało być odpowiedzią na kryzys żywnościowy w latach 70 i 80. XX wieku. Początkowo kojarzone z jedzeniem dla niemowląt, z czasem nabierało...
Jak wykorzystać ocet w kuchni? 8 sprawdzonych sposobów
Ocet może mieć wiele zastosowań w kuchni. Ten jabłkowy wybiorą osoby lubiące łagodniejsze smaki. Spirytusowy - ci, którzy wolą wyraziste potrawy i aromaty. Ocet...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None