Jak wykorzystać ocet w kuchni? Zamarynujesz ogórki i grzyby, wyczyścisz lodówkę. TOP 8 sposobów na zastosowanie octu w kuchni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ocet ma wiele zastosowań w kuchni. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć sposoby i pomysły na wykorzystanie octu. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Ocet ma wiele zastosowań w kuchni. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć sposoby i pomysły na wykorzystanie octu. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką. gettyimages.com/masa44
Ocet może mieć wiele zastosowań w kuchni. Ten jabłkowy wybiorą osoby lubiące łagodniejsze smaki. Spirytusowy - ci, którzy wolą wyraziste potrawy i aromaty. Ocet wzbogaci smak wielu potraw, przyda się do marynat i zup, ale jest też popularnym, naturalnym środkiem używanym do czyszczenia powierzchni, np. blatów czy lodówki. Zobacz, jak można wykorzystać ocet w kuchni.

W skrócie

Ocet - co to jest?

Ocet (łac. acetum) to wodny roztwór kwasu octowego o specyficznym, ostrym zapachu i kwaśnym smaku. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Najczęściej stosowany jest jako zakwaszający dodatek do sałatek, surówek czy zup.

Zastosowanie octu w kuchni

Ocet w kuchni ma wiele zastosowań. Najczęściej używany jest do konserwowania żywności. Ocet też wyrównuje smak słodkich dań, a połączony z sodą napowietrza wegańskie ciasta. W tym artykule zebraliśmy najpopularniejsze zastosowania octu w kuchni.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zastosowanie octu

Ocet balsamiczny - idealny do zup i sałatek

Miłośnicy kuchni włoskiej ochoczo korzystają z octu balsamicznego. Doprawiają nim zupy, sałatki, a nawet polewają porcje lodów, aby podkreślić słodkość deseru. Ocet jabłkowy to składnik delikatnych marynat i zalew do warzyw.

Ryba w occie

Najczęściej w Polsce sięgamy po śledzie w occie. Można je podawać na piątkowy obiad lub na imprezę w gronie znajomych. Ocet używany jest też do marynowania ryb smażonych w grubym cieście. Taki sposób szczególnie znany jest na Pomorzu i w kuchni skandynawskiej.

Grzyby marynowane w occie

Po obfitym grzybobraniu można zrobić grzyby marynowane w occie. Kurki marynowane w occie, borowiki konserwowe smakują wyśmienicie jako dodatek do mięs, składnik sałatek lub składnik sosu tatarskiego. Po grzybobraniu można też przygotować kanie w occie.

Kapusta kwaszona

Ocet wykorzystywany jest także do przygotowania kapusty na zimę. Kapusta kwaszona nie jest tak zdrowa jak kiszona, ale niekiedy przyrządza się z niej bigos lub kapuśniak. Kapustę kwaszoną polecamy tylko, gdy mamy utrudniony dostęp do warzywa poddanego naturalnej fermentacji.

Marynowane warzywa i owoce

Latem i wczesną jesienią można zakonserwować ulubione warzywa przy pomocy octu. Najpopularniejsze pomysły na marynowane warzywa i owoce w occie to:

  • dynia w occie,
  • gruszki w occie,
  • śliwki w occie,
  • gruszki w occie,
  • papryka w occie,
  • ogórki w occie.

W niektórych przepisach ocet dodaje się również podczas kiszenia ogórków.

Ocet do ciasta

Tradycyjne przepisy na biszkopt z owocami podpowiadają, aby oprócz jajek, proszku do pieczenia (lub sody) dodać łyżkę octu jabłkowego. Dzięki reakcji powstałej ze zmieszania octu jabłkowego z sodą oczyszczoną powstają bańki powietrza, które napowietrzają ciasto. Ten zabieg stosowany jest przy produkcji ciast bez jajek. Dzięki temu wegański biszkopt będzie sprężysty i wyrośnięty.

Mizeria z octem

Ocet jest też przydatny do zrobienia mizerii. Wiele osób zamiast śmietany lub jogurtu naturalnego do pokrojonych w plastry ogórków dodaje ocet. Taka sałatka będzie mniej kaloryczna niż z dodatkiem tłustej śmietany.

Ocet do sprzątania

Ocet wymieszany z sodą oczyszczoną jest świetnym środkiem czyszczącym sprzęty kuchenne. Można w ten sposób umyć np. kuchenkę mikrofalową, piekarnik i wnętrze lodówki. Kuchenny zlew będzie lśnił czystością, gdy wyczyści się go domową pastą zrobioną z:

  • soli,
  • octu,
  • sody oczyszczonej.

Ocet połączony z ulubionym olejkiem eterycznym to także znakomity środek dezynfekujący blaty kuchenne.

Odkamienianie czajnika octem
Z biegiem czasu czajniki są coraz cięższe, a woda gotuje się dłużej przez gromadzący się na dnie kamień. W odkamienianiu pomoże ocet. Wystarczy wlać do czajnika 1 szklankę octu z 1 szklanką wody. Następnie wystarczy zagotować wodę w urządzeniu i pozostawić je na godzinę. Na koniec trzeba wylać wodę i przepłukać czajnik kilka razy czystą wodą, aby usunąć mocny zapach octu. W przypadku bardzo uporczywych problemów z kamieniem, można powtórzyć czynność do czasu uzyskania pożądanego efektu.

Ocet na owady

Gdy w kuchni pojawiają się mole spożywcze, muszki owocówki lub muchy, to warto potraktować je octem spirytusowym. Szafki kuchenne, które były źródłem pojawienia się larw trzeba umyć roztworem octu, wody i olejku lawendowego. Po wyschnięciu można ułożyć liście laurowe, które odstraszają je swoim zapachem. Muszki owocówki nie lubią zapachu mięty. Przemywając kuchnię warto zastosować roztwór octu, wody i olejku miętowego.

Ocet do picia. Czy jest szkodliwy dla zdrowia?
Ocet jako dodatek do potraw ma właściwości pobudzające trawienie. W nadmiarze może być jednak szkodliwy. Wiele osób pije rano ocet jabłkowy w niewielkich ilościach wymieszany z wodą jako napój oczyszczający i wspomagający trawienie. Warto to jednak skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, żeby sobie nie zaszkodzić.

Źródło:

Ocet ma wiele zastosowań w kuchni. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć sposoby i pomysły na wykorzystanie octu. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.

Jak wykorzystać ocet w kuchni? Zamarynujesz ogórki i grzyby,...

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Lekue

Lekue To Go Lunchbox (0301030R06M017)

120,00 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu krajacz do frytek 13750

249,98 zł

kup najtaniej

Joseph Joseph

Joseph Joseph Folio Zestaw 4 desek do krojenia 60184

309,00 zł

kup najtaniej

Affek Design

SUSHI Zestaw dla 2 os.czarny litery 8 elementów

117,14 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie