Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2256 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Sprawdzone przepisy z jabłkami. Oto 19 najlepszych sposobów
Jabłka są owocami cenionymi za różnorodność zastosowania, apetyczne kolory i wyjątkowy smak. Można wybierać spośród słodkich odmian, które nadają się na sok...
Sałatka z dynią na jesień. Zobacz sezonowy przepis z dynią
Październik to czas na dania i przetwory z dyni. Jeśli wcześniej zrobicie marynowaną dynię w słoiku, to nawet w czasie zimy można cieszyć się pysznym smakiem...
Zupa brokułowa na pożywny obiad. Przepis na krem z brokułów z ziemniakami
Zupa brokułowa to tani i rozgrzewający posiłek, który można jeść niemal przez cały rok. Jednak to właśnie jesienią chętnie sięgamy po gęstą zupę z brokułami i...
Popularna tłumaczka wydała książkę o historii wegetarianizmu. Impulsem była grahamka
Natalia Mętrak-Ruda, jest tłumaczką literatury anglosaskiej i włoskiej. To także dziennikarka kulinarna i doktorka kulturoznawstwa. Wiedzą na temat kulinariów...
Jak zrobić kompot z jabłek? Zobacz przepis na napój jak z PRL-u
Kompot z jabłek to tradycyjny domowy napój, który gasi pragnienie. W lecie można podawać go na zimno z listkami mięty, a jesienią i zimą sprawdzi się jako...
Jak zrobić bułeczki dyniowe z cynamonem? Przepis na drożdżówki z dynią
Szczyt sezonu na dynie przypada w październiku. Właśnie w tym czasie można przygotowywać z nią dżemy, kiszonki, ciasta i desery. Szczególnie dynia ceniona jest...
Pieczone jabłka z koglem-moglem. Banalny przepis na deser
Pieczone jabłka z piekarnika to niesamowicie prosty przepis na domowy deser. Pod wpływem temperatury jabłka miękną, nabierają aromatu przypraw i zyskują...
Na zdrowie i... wampiry. Wyborna pasta z pieczonego czosnku.
Czosnek to warzywo, które znane jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i nie bez powodu nazywane naturalnym antybiotykiem. Ostry smak i intensywny...
Co zamiast bułki tartej? Kapitalne pomysły na panierkę
Najczęściej wybieranym składnikiem na panierkę jest bułka tarta. Warto zrobić ją własnoręcznie, aby pieczywo się nie zmarnowało. Jednak osoby na diecie...
Jak zrobić wyśmienitą zupę pomidorową? Przepis na zupę z koncentratu
Zupa pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Każda wersja może być pyszna i rozgrzewająca w chłodne dni. Najczęściej przygotowywana jest w poniedziałek, na bazie...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None