Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2256 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Jak samemu zrobić chleb na zakwasie? Piekarz radzi, jak upiec domowy chleb
Chrupiący chleb z rumianą skórką i delikatnym miąższem jest prostszy w wykonaniu niż myślicie. Jak go samodzielnie zrobić? - Ważne, by zbierać doświadczenia i...
Jak gotować brukselkę? Znamy sposób, aby nie była koszmarem dzieciństwa
Brukselka dla wielu osób jest koszmarem z dziecięcych wspomnień. Wielu wspomina ją jako rozgotowane kulki, które nie zachęcały do spożycia na stołówkach...
Tarta dyniowa na obiad. Szybki przepis na tartę z dynią
We wrześniu i październiku chętnie sięgamy po dynię. Osobom lubiącym sycące i pożywne dania proponujemy tartę dyniową z mascarpone. Taki wypiek na słono...
Kisiel z siemienia lnianego na ból gardła. Ekspert poleca przepis na domowy rarytas
Marcin Korczyk „Pan Tabletka” to popularny bloger zajmujący się tematyką leków i zdrowia. Tym razem pochylił się nad domowym sposobem pomagającym załagodzić ból...
Czy są już grzyby w lasach? Internauci chwalą się swoimi zbiorami w sieci
Tradycja grzybobrania znana jest w Polsce od setek lat. Znalazła nawet swoje odzwierciedlenie na kartach „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza. Grzybobranie to dla...
Zdrowe przekąski na jesień. Garść orzechów zamiast ciastek, jarmuż zamiast chipsów
Gorące i długie, letnie dni za nami. Coraz chętniej zaszywamy się w domu z kubkiem gorącej herbaty, aby poczytać książkę lub obejrzeć maraton ulubionego...
Domowy ser biały Ewy Wachowicz. Zobacz prosty przepis
Ser biały to dla wielu osób obowiązkowy produkt podawany na śniadanie lub składnik potrzebny do zrobienia obiadu. Ewa Wachowicz, znana m.in. z programu...
Francuski ser wycofany ze sklepu. Nie jedz go! GIS wykrył ciała obce
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega klientów popularnych dyskontów spożywczych przed toksyczną i niebezpieczną żywnością. Wskazane produkty powinny być...
Sałatka z brokułem na obiad. Prosta przekąska dla całej rodziny. Zobacz przepis!
Domowa sałatka z brokułem jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa. To przykład posiłku, który znakomicie smakuje na ciepło i na zimno. Można zastanawiać się, jak...
Co zrobić z grzybów? TOP 9 przepisów. Pascal Brodnicki stosuje wyrafinowany składnik
Grzyby to ulubiony produkt wielu smakoszy. Ususzone, mrożone lub marynowane są nieodzownym składnikiem jesiennych i zimowych obiadów oraz kolacji. Jednak czasem...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None