Kompot ze śliwek na jesień i zimę. Przepis na rozgrzewający napój na chłodne dni. Jedna przyprawa zmienia smak na dobre

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy kompot ze śliwek można przygotować z różnych odmian owoców, np.: z mirabelek albo renklod, jednej z ich odmiany.
Domowy kompot ze śliwek można przygotować z różnych odmian owoców, np.: z mirabelek albo renklod, jednej z ich odmiany. 123rf.com/brozova
Kompot ze śliwek to znakomity sposób na uratowanie szybko dojrzewających owoców lub zrobienie pysznego napoju z twardych owoców. Świetnie sprawdza się także kompot z mirabelek, a zimą – kompot z suszonych śliwek. Podpowiadamy, jak zrobić taki napój na coraz zimniejsze dni.

W skrócie

Kompot ze śliwek można zrobić z różnych odmian owoców. Poza węgierkami warto ugotować kompot z renklod albo z dziko rosnących mirabelek. Każdy z tych owoców wystarczy wrzucić do gotującej się wody z wybranymi przyprawami. Gwarantujemy, że dodatek ziarenek kardamonu sprawi, że kompot będzie jeszcze smaczniejszy. Zobacz, jak zrobić domowy kompot ze śliwek.

Zobacz także: Te śliwki to niedoceniany skarb polskich ogrodów. Wspomagają wzrok, trawienie i krążenie

Kompot ze śliwek – przepis na esencjonalny napój

Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:

  • 1 l wody,
  • 500 g śliwek np.: węgierek, renklod lub mirabelek,
  • 100 g cukru,
  • 5 goździków,
  • 1 laska cynamonu,
  • 3 ziarenka kardamonu,
  • 1/2 laski wanilii.

Jak ugotować kompot ze śliwek?

Przygotowanie:

  1. Najpierw trzeba zagotować wodę z cukrem z dodatkiem goździków, cynamonu, kardamonu i wanilii.
  2. Potem należy śliwki umyć, przekroić, usunąć pestki i wrzucić do wody z przyprawami.
  3. Następnie kompot ze śliwek należy gotować przez około 10-15 minut na małym ogniu.
  4. Kompot ze śliwek znakomicie smakuje na ciepło i na zimno.

Co zrobić ze śliwek z kompotu?

Ugotowane śliwki można wykorzystywać do innych dań. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do owsianki lub do kaszy jaglanej, ugotowanej na słodko. Ugotowane śliwki stanowią także wyśmienity dodatek do lodów lub do zapiekania pod koglem-moglem. Zaś suszone śliwki po zmieleniu nadadzą się do nadziewania pierogów. Taka przekąska świetnie sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie.

Jak zrobić kompot ze śliwek na zimę?

Śliwki do kompotu na zimę należy obgotować przez 3 minuty, włożyć do słoika wraz z przyprawami i zalewać wodą zagotowaną z cukrem. Warto usunąć pestki z owoców przed włożeniem ich do słoika. Szczególnie że pestki zawierają amigdalinę, która z czasem zmienia się w toksyczny cyjanek. Kompot ze śliwek można też pasteryzować i zanieść do spiżarni.

Zobacz inne przepisy ze śliwkami ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.