Restaurant Week to cykliczne wydarzenie kulinarne, którego celem jest zachęcenie gości do zjedzenia wyjątkowych dań w okazyjnych cenach. Tym razem postawiono nie tylko na niezwykłe doznania smakowe, ale także na atrakcyjność potraw, aby jeszcze chętniej prezentować je w mediach społecznościowych. Uczestnicy akcji mogą dokonać rezerwacji w wybranej restauracji na 90 minut.
Ile kosztuje rezerwacja w ramach Restaurant Week?
Na gości czekają trzy atrakcyjnie podane dania spoza karty z festiwalowym koktajlem, Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub z mocktailem (napojem bezalkoholowym). Kinley Yuzu kosztuje 69 złotych za osobę. W tym roku, dzięki Klarnie, można zapłacić za rezerwację z 30-dniowym opóźnieniem.
Jak rezerwować menu?
Stolik należy rezerwować poprzez stronę internetową akcji Restaurant Week w terminie od 12 października do 13 listopada. Smakosze mogą wybrać na stronie festiwalu: miasto, restauracje, rodzaj menu (mięsne lub wegetariańskie), dzień i godzinę wizyty. Rezerwacji należy dokonać przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem. Na końcu rezerwacji na wszystkich gości czeka rabat o wartości 20 złotych.
Gdzie trwa Restaurant Week 2022 – Food Looks Good?
W tym roku w wydarzeniu kulinarnym udział bierze 400 restauracji z całej Polski. Pojawiają się też miasta, które biorą udział w wydarzeniu po raz pierwszy. W tym roku akcja zorganizowana została w:
- Warszawie,
- Lublinie,
- Białymstoku,
- Częstochowie,
- Krakowie,
- Łodzi,
- Poznaniu,
- Radomiu,
- Rzeszowie,
- Szczecinie,
- Wrocławiu,
- Sosnowcu,
- Katowicach,
- Bielsku-Białej,
- Gliwicach,
- Tychach,
- Czechowicach-Dziedzicach,
- Knurowie,
- Sopocie,
- Gdańsku,
- Gdyni,
- Olsztynie,
- i Giżycku.
Co ciekawego można zamówić w ramach rezerwacji?
Wśród restauracji biorących udział w Restaurant Week 2022 znalazł się warszawski lokal Magari, mieszczący się przy ulicy Widok 9. Jako przystawkę można w nim zamówić rozgrzewającą zupę-krem z pieczonej dyni z szałwią i parmezanem. Jako danie główne w wersji mięsnej restauracja oferuje pierś kurczaka zagrodowego z chrupiącą polentą, grillowaną cukinią, suszonymi pomidorami i sosem tymiankowym. A wegetarianie mogą skosztować dania garganelli z pesto z pietruszki i orzechów laskowych, ze smażonymi grzybami, kalafiorem i parmezanem. Słodkim zwieńczeniem uczty w obu wersjach będzie pana cotta z maślanki z konfiturą śliwkową i lodami czekoladowymi.
Stronakuchni.pl jest patronem medialnym akcji.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?