Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2268 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Niebieska herbata bubble tea z klitorią. Przepis na napój miłosny na walentynki
Niebieski napar z klitorii ternateńskiej w ostatnim czasie stał się modny i coraz powszechniej stosowany ze względu na właściwości prozdrowotne. Niebieska...
Rurki z kremem. Przepis na kruchy deser z bitą śmietaną. Idealne na karnawał
Rurki z kremem kojarzą się z wychodzeniem do cukierni w dzieciństwie albo z jedzeniem ich nad morzem zamiast klasycznych gofrów. Przepis na ten deser jest...
Kremowa polenta do obiadu. Przepis na przysmak z mąki kukurydzanej
Kukurydziana polenta to dla wielu osób znakomity dodatek do gulaszu, do pieczonego mięsa lub do śniadaniowej zupy mlecznej. Z jej wykorzystaniem można zrobić...
Wyborne pączki według Ochorowicz-Monatowej. Przepis sprzed 100 lat
Szukacie starego, tradycyjnego przepisu na pączki? Z pomocą może przyjść „Uniwersalna książka kucharska” Marii Ochorowicz-Monatowej, opublikowana w 1910 roku,...
Tradycyjna bawarka, czyli herbata z mlekiem. Przepis na prosty napój z dzieciństwa
Bawarka to dla wielu osób napój kojarzony z dzieciństwem. Mocna czarna herbata z mlekiem i cukrem towarzyszyło wielokrotnie kanapkom na śniadanie. Część osób...
Kluski lane w wersji budżetowej. Przepis na tani dodatek do zupy
Barbara Bytnerowiczowa to autorka książki „Kuchnia oszczędnej gospodyni”. Publikacja powstała w latach 80. XX wieku i uczyła wielu prostych dań. Wśród nich są...
Quesadilla na obiad inspirowana Tomaszem Jakubiakiem. Przepis z wołowiną i serem
Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Przekąska składa się z pszennego placka tortilli, warzyw i kawałków mięsa kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Jednak...
Aksamitny fondant z czekolady. Fenomenalny przepis z TikToka
Fondant czekoladowy to niezwykle popularny deser. Intensywny smak i aromat kakao współgra z kusząco rozpływającą się czekoladą po przekrojeniu środka babeczki....
Chrupiące kajzerki na śniadanie. Przepis na domowe bułki. Idealne do domowych kanapek
Wiele osób na śniadanie wybiera kanapki. Szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski będą jeszcze smaczniejsze, gdy bazą będą własnoręcznie upieczone kajzerki. Łatwo...
Pożywna zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny. Sycące danie dla całej rodziny
Zupa ogonowa to danie, które tradycyjnie gotowały nasze mamy i babcie. Ten rodzaj zupy szczególnie popularny był w PRL-u. Wtedy ogony wołowe nadawały...