Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2268 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Gruszki Piękna Helena w słonym karmelu z daktyli. Przepis na walentynkowy deser
Klasyczne gruszki Piękna Helena to duszone owoce podawane z sosem czekoladowym, lodami i płatkami migdałowymi. Wegańska wersja przygotowywana jest z...
Deser jaglany na walentynki. Ten przepis podbije podniebienie łasuchów
Deser jaglany Red Velvet to znakomita propozycja na walentynki, ale także na zdrowy deser dla dzieci. Zmiksowana na gładko ugotowana kasza jaglana świetnie...
Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Szybki przysmak
Szybkie bułki bez drożdży, które zrobisz w 30 minut to prawdziwy przysmak na śniadanie. Tajemnicą idealnej struktury bułek jest chińska metoda tangzhong. Dzięki...
Placek po węgiersku - świetny na obiad. Przepis na treściwy posiłek dla całej rodziny
Placek po węgiersku to dla wielu osób danie kojarzące się pożywnym daniem jedzonym na zimowe wypady w góry. Pożywne danie złożone jest z dużego placka...
Zachwycająca zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis na walentynki dla wegan
Rozgrzewająca zupa z pieczonej papryki i pomidorów to idealne danie dla miłośników warzyw. Aromatu dodają listki świeżej bazylii, ale najbardziej zaskakujący...
Jak zrobić masło ze śmietanki? Zobacz też rady Ćwierczakiewiczowej, jak je odświeżyć
Zrobienie domowego masła to nic trudnego. Można podawać je ze świeżo upieczonym chlebem i odrobiną soli, a do przygotowania potrzebna jest tylko śmietanka....
Wegańskie steki na walentynki. Przepis na kapustę na kolację dla zakochanych
Wegańskie steki z kapusty to nic trudnego, choć trzeba mieć pewną rękę przy krojeniu słusznej grubości plastrów. To apetyczny i sycący posiłek nie tylko dla...
Pączki od Magdy Gessler droższe niż rok temu. Zapłacimy u niej od 15 złotych
Magda Gessler, najsłynniejsza restauratorka w Polsce, również w tym roku przoduje pod względem ceny słodkości. Sama twierdzi, że stawia na jakość produktów,...
Pałki z kurczaka na obiad. Przepis na soczyste mięso drobiowe z piekarnika
Pieczone pałki z kurczaka są szybką i prostą propozycją na rodzinny obiad. Świetnie smakują podane na obiad, na kolację albo jako uroczysty obiad wyprawiony na...
Czekoladowe trufle z marcepanem. Przepis na słodkości na walentynki
Czekolada to znany od wieków afrodyzjak. Najczęściej czekolada podawana jest w formie deserów. Czekoladowe trufle w czekoladzie to prawdziwy rarytas dający...