Kruche rurki z kremem na podwieczorek. Przepis na deser z bitą śmietaną. Najlepszy wypiek na karnawał

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe rurki z kremem będą świetną alternatywą wobec pączków na tłusty czwartek.
Domowe rurki z kremem będą świetną alternatywą wobec pączków na tłusty czwartek. Getty Images/nndanko
Rurki z kremem kojarzą się z wychodzeniem do cukierni w dzieciństwie albo z jedzeniem ich nad morzem zamiast klasycznych gofrów. Przepis na ten deser jest pracochłonny, ale można go przygotować z łatwo dostępnych składników. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjne rurki z kremem, które osłodzą przyjęcia karnawałowe.

W skrócie

Domowe rurki z kremem można przyrządzić z bita śmietaną aromatyzowaną wanilią albo z gęstym kremem budyniowym. Gotowy deser można posypać cukrem pudrem albo ozdobić polewą czekoladową. Ponadto w sezonie warto spróbować kremu z posiekanymi owocami np.: poziomkami, truskawkami lub jagodami.

Rurki z kremem – przepis na pyszny deser karnawałowy

Liczba porcji: około 30 sztuk.
Czas przygotowania: około 90 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • 125 g kwaśnej śmietany,
  • opcjonalnie: 1 żółtko,
  • 3 g soli.

Na krem z bitej śmietany:

  • 300 mililitrów śmietany kremówki,
  • 5 g cukru pudru,
  • 5 ml ekstraktu waniliowego.

Jak przygotować rurki z kremem?

Składniki:

  1. Mąkę, masło, kwaśną śmietanę, żółtko i sól należy zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego do uzyskania półkruchego ciasta.
  2. Ciasto uformowane w kulę i zawinięte w folię spożywczą należy schłodzić w lodówce przez godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto na rurki z kremem trzeba wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować i wycinać podłużne paski o szerokości do 2 centymetrów.
  4. Foremki do rurek, czyli tubki ze stali należy posmarować masłem i zawijać na nie ciasto kierując się do szerszego końca.
  5. Foremki z ciastem należy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciastka rurki z kremem należy piec w 180°-200° Celsjusza przez 15 minut.
  7. Gotowe rurki z ciasta, powinny być złotobrązowe. Należy je wystudzić na kratce metalowej, nie zdejmując z foremki.
  8. Gdy rurki stygną, należy wyjąć śmietankę kremówkę z lodówki i ubić ją cukrem pudrem i ekstraktem z wanilią.
  9. Wystudzone rurki z kremem należy nadziewać przy pomocy rękawa cukierniczego schłodzoną bitą śmietaną.

Sposób podania rurek

Jeżeli chcecie uzyskać efekt taki jak w cukierni, ciasto na rurki z kremem nawinięte na foremkę można obsypać cukrem z cynamonem i następnie upiec. Można je napełnić także kremem na bazie mascarpone.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie