Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2271 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Koktajl z awokado na wzmocnienie. Przepis na napój pełen witamin
Koktajl z awokado to szybka i prosta przekąska do wypicia w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Awokado jest owocem szczególnie polecanym osobom, które...
Dzika róża. Jak wykorzystać jej owoce? Zobacz przepis na pyszny sok
Dzika róża szczególnie zyskuje na popularności w czasie długich, zimowych wieczorów. Właśnie wtedy herbata z dzikiej róży rozgrzewa i wzmacnia odporność....
Florentynki dla łasuchów. Przepis na włoskie ciastka z bakaliami
Florentynki to kruche ciasteczka z bakaliami zanurzone u spodu w czekoladzie. Nazwa wzięła się od Florencji, czyli miasta, z którego pochodzą słodkości. Ciastka...
Tradycyjna zalewajka na obiad. Przepis na zupę z ziemniakami na zakwasie
Zalewajka to tradycyjna zupa przygotowywana na bazie zakwasu jak na żurek, kiełbasy, ziemniaków i warzyw. To treściwy posiłek bogaty w kawałki mięsa. Zupa...
Pudding ryżowy - ulubiony deser Joe Bidena. Przepis na kremowy przysmak
Joe Biden jest miłośnikiem puddingu ryżowego. W trakcie przemówienia do Amerykanów irlandzkiego pochodzenia mówił o swojej cioci Gertie z Irlandii, która robiła...
Apetyczny lemon curd. Przepis na słodko-kwaśny krem cytrynowy nie tylko do ciast
Domowy lemon curd to po prostu krem cytrynowy z dodatkiem jajek. Przysmak ma konsystencję lekkiego budyniu. Może być stosowany do przekładania naleśników,...
Apetyczne donuty na tłusty czwartek. Przepis na pączki z dziurką na drożdżach
Zachęcamy, aby tłusty czwartek świętować wyjątkowym deserem. Zamiast tradycyjnych pączków z różą podpowiadamy sposób na tradycyjne donuty. Amerykańskie pączki z...
Jak oczyścić karczochy, aby nadawały się do gotowania? Praktyczny poradnik
Karczochy to prawdziwy rarytas wśród warzyw. Karczoch szczególnie popularny jest w kuchni włoskiej i w kuchni francuskiej. Wielu smakoszy docenia delikatny smak...
Pyszny sękacz z tortownicy. Przepis na tradycyjne ciasto
Tradycyjny sękacz to ciasto, które dawano nowożeńcom w dniu wesela. Wyjątkowość ciasta polegała na przygotowywaniu go na rożnie. Dzięki tej metodzie sękacz...
Tradycyjna zupa jarzynowa według przepisu Ćwierczakiewiczowej. Pożywny i tani przepis
Zupa jarzynowa to klasyczne danie kuchni polskiej. W lecie gotowana jest ze świeżych, sezonowych warzyw, a zimą z mrożonki. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka...