W skrócie
Domowe donuty (ang. doughnuts) przygotowuje się podobnie jak pączki. Liczy się lekkie, drożdżowe ciasto, które smaży się w głębokim tłuszczu. Ważne, aby przy pomocy kieliszka zrobić charakterystyczną dziurkę. Drożdżowe ciasto pochodzi ze Stanów Zjednoczonych Ameryki. Właśnie tam można zjeść je w przydrożnych jadłodajniach w zestawie z kubkiem czarnej kawy lub spotkać wyspecjalizowane cukiernie w przyrządzaniu donatów. Właśnie w nich eksperymentuje się z nadzieniem, glazurą i posypkami począwszy od kandyzowanych owoców po suszone płatki kwiatów. Zobacz przepis na podstawowe ciasto na donuty na tłusty czwartek.
Donuty – przepis na amerykańskie pączki
Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 2,5 – 3 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Jak zrobić donuty?
Przygotowanie:
- Ciepłe mleko o temperaturze około 36° Celsjusza należy wlać do szerokiej miski i dokładnie połączyć z suszonymi drożdżami. Należy pozostawić na około 10 minut.
- W wysokiej misce należy połączyć ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego jajka, roztopione i przestudzone masła, cukru i soli.
- Następnie należy dodać około 250 g przesianej mąki pszennej. Należy wymieszać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Następnie należy dodać pozostałą część mąki.
- Ciasto należy umieścić w misce delikatnie natłuszczonej olejem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Następnie ciasto należy przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na grubość około 1,5 centymetra. Z ciasta należy wycinać krążki przy pomocy szklanki i kieliszka albo wykrawaczki do ciastek.
- Ciasto na donuty należy zostawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Pozostałe małe pączki wykrojone z donutów można oddzielnie usmażyć.
- Po 30 minutach wyrastania donutów należy w głębokim garnku rozgrzać olej do smażenia i wyjąć metalową kratkę wyłożoną ręcznikiem kuchennym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Do rozgrzanego oleju należy wkładać po kilka donutów naraz do równomiernego smażenia.
- Gdy dół donuta się zarumieni, należy je przełożyć na drugą stronę.
- Ciepłe donuty należy przełożyć do wchłonięcia nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
- Gotowe donuty można nadziewać dżemem wiśniowym przy pomocy rękawa cukierniczego.
Z czym podawać amerykańskie pączki?
Gotowe donuty można ozdobić lukrem, cukrem kryształem wymieszanym z cynamonem lub polewą czekoladową. W Ameryce donuty nadziewane są owocowymi konfiturami np.: malinową i oblewane kolorowymi lukrami lub barwioną białą czekoladą.
Donuty pieczone
Jeżeli chcecie odchudzić pączki, to możecie wykorzystać do ich przygotowania piekarnik. Uformowane donuty wystarczy rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200° Celsjusza. Aby donuty były puszyste, można wcześniej zaparować urządzenie wstawioną wcześniej blaszką z wodą.
Zobacz także: Szybkie pączki z serka homogenizowanego. Przepis na minipączki, które zrobisz w kilka minut!
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?