Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2268 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Pożywne masło migdałowe. Prosty przepis na pastę z migdałów
Domowe masło migdałowe to prosta i szybka pasta do zrobienia w kilka chwil. Naturalne masło z migdałów to kaloryczne smarowidło przydatne do przygotowania...
Słodka alternatywa na tłusty czwartek. Smażone banany w cieście
Banany w cieście to szybka słodka przekąska, która podbija dziecięce podniebienia. Znakomicie sprawdzają się podane jako deser w karnawale albo alternatywny...
Tortilla de patatas od Bartka Kieżuna. Przepis na hiszpański omlet z ziemniakami
Tortilla de patatas to przysmak, który w Hiszpanii można spotkać niemal wszędzie. Tak twierdzi Bartek Kieżun, kulturoznawca, smakosz i autor książki „Hiszpania...
Tajniki omletu. Patenty i przepisy na puszyste omlety. Na słodko i słono
Domowy omlet to szybkie i proste danie najczęściej podawane na śniadanie lub obiad. Podstawowymi składnikami francuskiego dania są jajka, masło, sól i pieprz. W...
Kuchnia włoska co dzień. Oto 12 najbardziej znanych dań pochodzących z Italii
Kuchnia włoska należy do najbardziej lubianych i najchętniej wybieranych na świecie. Za jej globalny sukces odpowiada przede wszystkim prostota i zasada...
Ryż z kalafiora na romantyczną kolację. Prosty przepis nie tylko dla wegetarian
Ryż z kalafiora to świetna alternatywa dla dobrze znanego produktu spożywczego. To prosty przepis na wykorzystanie większej ilości warzyw w diecie oraz...
Tofurnik na walentynki. Przepis na wegański deser. Smakuje tak dobrze jak sernik
Tofurnik to wegańska interpretacja tradycyjnego sernika. Zamiast trzykrotnie mielonego twarogu do jego zrobienia używa się kostek tofu. Z przepisu mogą...
Jak odświeżyć czerstwy chleb? 9 najlepszych sposobów na niemarnowanie bochenek
Światowe Banki Żywności alarmują, że największymi marnotrawcami żywności są gospodarstwa domowe. W raporcie z 2020 roku podano, że prawie 54 procent zapytanych...
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym. Przepis na azjatycką potrawę z curry
Kurczak po tajsku to wyraziste w smaku danie, które z łatwością przyjmuje różnorodne warzywa, zioła i przyprawy. Najważniejsze jest uzyskanie kremowej...
Granola na drugie śniadanie. Przepis na wytrawną przekąskę dla wegetarian
Granola to uprażone w piekarniku płatki i bakalie podawane z jogurtem lub mlekiem. Standardowo granola podawana jest na słodko. Magdalena Gembacka, autorka...