W skrócie
Sękacz to ciasto, które można podawać jako słodką alternatywę wobec tradycyjnych pączków z różą lub kruchych faworków podawanych na tłusty czwartek. Ciekawostką jest, że wypiek nazywany jest też dziadem, kołaczem lub baumkuchen. Sękacz towarzyszy biesiadnikom na wielu uroczystościach rodzinnych. Szczególnie na weselach, chrzcinach, przyjęciach komunijnych, a także na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Podpowiadamy, jak zrobić pysznego sękacza w tortownicy.
Sękacz – przepis na warstwowe ciasto
Liczba porcji: 1 sękacz dla 12-16 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: trudny.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 75 g migdałów,
- 300 g masła,
- 300 g cukru pudru,
- 12 jajek,
- 20 ml rumu,
- 10 g cukru waniliowego.
Opcjonalnie lukier:
- 250 g cukru pudru,
- Sok z 1 cytryny,
- 40 ml wody.
Jak zrobić domowego sękacza?
Przygotowanie:
- Na początku należy zmielić migdały w całości. Następnie miękkie masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę i w trakcie mieszania dodawać po jednym żółtku.
- Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych migdałów, rumu, przesianej mąki pszennej i mąki ziemniaczanej wymieszanej z cukrem waniliowym.
- Oddzielone białka trzeba ubić na puszystą pianę i przy pomocy szpatułki delikatnie połączyć z masą jajeczną.
- Następnie należy z papieru do pieczenia wyciąć krążek wielkości tortownicy, czyli średnicy 26 cm.
- Papier do pieczenia należy włożyć na dno formy, boki i spód wysmarować masłem i wylać pierwsze 2 łyżki ciasta.
- Następnie należy wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 160° Celsjusza na 5 minut.
- Gdy się zarumieni, należy wyjąć pierwszą warstwę sękacza i na wierzchu równomiernie rozłożyć drugą warstwę.
- Czynność należy powtarzać, aż skończy się ciasto na sękacz.
- Gotowy sękacz należy pozostawić w tortownicy do wystudzenia.
- Gotowy sękacz można polać lukrem. W takim przypadku należy rozetrzeć sok wyciśnięty z cytryny z gorącą wodą i cukrem pudrem. Wystudzone ciasto należy polać strużkami gotowego lukru.
Sękacz jest najsmaczniejszy na drugi dzień po upieczeniu. Zamiast lukru sękacza można ozdobić domową polewą czekoladową.
Ciasto z tradycjami
W Polsce sękacz wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. W tym zestawieniu znajduje się:
- sękacz mazurski,
- sękacz podlaski o cytrynowym posmaku,
- sękacz sejneński (bankuchen) o maślanym aromacie,
- sękacz z Suchowoli z dodatkiem wanilii
- ostatnio został dopisany sękacz z Puszczy Rominckiej z aromatem arakowym.
Ciasto jest pracochłonne i wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, dlatego rzadko decydują się go robić pasjonaci domowych wypieków.
Pochodzenie sękacza
Wypiek szczególnie popularny jest we wschodniej Polsce, a także na Litwie, w Rumunii i Niemczech. We Francji znane jest jako ciasto z rożna (gâteau à la broche). W Polsce zwraca się uwagę na wygląd wypieku przypominającego kłodę drzewa, a po przekrojeniu sęki. Uważa się, że ciasto powstało dla królowej Bony. Prawdopodobnie cukiernik chciał ją zaskoczyć i wymyślił ciasto, które przyrządzone na żywym ogniu zastygało i miało wyglądać jak sople lodu. Sękacz upieczony w tortownicy nie będzie tak postrzępiony, jak wypiek zrobiony na rożnie.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?