Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2272 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
5 szybkich śniadań, które zrobisz wieczorem
Jeżeli rano wolicie dłużej pospać, a jednocześnie chcecie zjeść pyszne śniadanie, to mamy dla was 5 propozycji. Oto przepisy na śniadania, które zaplanujesz i...
Biała kiełbasa pieczona. Przepis na wielkanocną potrawę
Biała kiełbasa to tradycyjny produkt podawany na śniadanie wielkanocne. Najczęściej zaparzona biała kiełbasa dodawana jest do zupy. Zachęcamy, aby tym razem do...
Tofu zmieniające życie. Przepis na danie, które przekona sojowych sceptyków
Pyszne tofu zmieniające życie przekona do siebie nawet osoby, które nie przepadają za neutralnym smakiem produktu z soi. Danie składa się z kostek panierowanego...
Pasztet z cukinii na lekki obiad. Sprawdź przepis na przekąskę pełną witamin
Pasztet z cukinii to przepis na lekką przekąskę dla całej rodziny. Można ją przyrządzać niemal przez cały rok, ale najlepiej smakuje na przełomie wiosny i lata....
Słodka babka pomarańczowa. Wypróbuj przepis na delikatny i puszysty cytrusowy wypiek
Domowa babka pomarańczowa wykonana jest z ciasta ucieranego. O cytrusowym smaku decyduje użycie soku z pomarańczy, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz...
Zakwas na żurek. Przepis na tradycyjną bazę do zupy. Wypróbuj nasz sposób
Aromatyczny i kwaśny zakwas to podstawa udanego żurku wielkanocnego. Najczęściej przygotowuje się go z mąki razowej żytniej, liści laurowych, ziela angielskiego...
Jajka w kokilkach z mozzarellą. Przepis na śniadanie
Jajka na śniadanie to obowiązkowy przysmak dla wielu smakoszy na rozpoczęcie dnia. Jeżeli nie przepadacie za jajkami sadzonymi, proponujemy wypróbować przepis...
Puszyste ciasto jogurtowe na deser. Przepis na spodzie z herbatników
Ciasto jogurtowe na spodzie z herbatników to szybki i tani wypiek dla całej rodziny. Przepis pochodzi z książki „Menu kryzysowe” Pawła Płaczka. Autor zachęca do...
Sojonez do kanapki. Przepis na wegański sos na Wielkanoc
Kuchnia wegańska wyklucza użycie mięsa i produktów odzwierzęcych, w tym jajek i nabiału. Gdy nadchodzi Wielkanoc, wiele osób zastanawia się, czym zastąpić...
Majonez wegański na Wielkanoc. Przepis z wykorzystaniem ciecierzycy
Majonez wegański to świetna alternatywa dla tradycyjnego sosu. Do jego przygotowania nie używa się jajek. Zamiast nich stosuje się aquafabę, czyli płyn...