Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2272 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Tarta cytrynowa na deser. Wypróbuj przepis na słoneczne ciasto dla fanów cytrusów
Tarta cytrynowa to prawdziwy rarytas. Znakomicie łączy kwaśny smak owoców ze słodyczą kruchego ciasta. Intensywnie żółty kolor będzie ozdobą nie tylko...
Kawa na dobry początek dnia. Odkryj 11 sposobów na pyszne napoje
Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej kawy. Może to być mała czarna parzona w kawiarce, w ekspresie ciśnieniowym lub za pomocą jednej z...
Babka bananowa na Wielkanoc. Sprawdź przepis na apetyczny wypiek z bananami
Babka bananowa to świetne ciasto bez dodatku cukru. Wypiek będzie udany, gdy do jego zrobienia wykorzysta się dojrzałe banany. Taka babka będzie ozdobą...
Jajka faszerowane awokado na Wielkanoc. Przepis na przystawkę
Faszerowane jajka to tradycyjna przystawka na wielkanocnym stole. Zachęcamy, aby zrobić zdrowszą wersję bez dodatku majonezu, a na bazie pożywnego awokado i...
Sernik wiśniowy siostry Anastazji. Przepis na przysmak z ananasami
Siostra Anastazja Pustelnik to ekspertka w dziedzinie domowego gotowania. Jej ciasta i desery to prawdziwe rarytasy. Przed świętami szczególnie polecamy sernik...
Sernik siostry Anastazji przekładany kruchym ciastem. Przepis, który zachwyci gości
Wielkanoc to czas do przygotowania wypieków z twarogiem. Przepis na sernik przekładany ciastem kruchym przygotowała siostra Anastazja Pustelnik w książce...
Pasztet z fasoli. Przepis na danie na Wielkanoc bez mięsa. Idealne na przystawkę
Pasztet z fasoli to przepis na zdrową przystawkę z warzyw. Takie danie świetnie prezentuje się na odświętnym stole. Można go podawać na święta wielkanocne, Boże...
Soczysta karkówka pieczona z cebulą. Wypróbuj przepis na wieprzowinę w plastrach
Karkówka pieczona w plastrach w piekarniku to danie ideale na tradycyjny obiad. Warto zamarynować wcześniej plastry mięsa, aby nadać mu delikatności. Karkówkę...
Lekki jak piórko sernik japoński. Sprawdź przepis na delikatne ciasto
Delikatny sernik japoński to prawdziwy rarytas. Wykonasz go ze składników, które z łatwością znajdziesz w osiedlowym sklepie spożywczym. Kluczowe jest użycie...
Ostry sos chrzanowy do mięsa. Zobacz przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu
Sos chrzanowy najczęściej podawany jest do sztuki mięsa. Szczególnie podawany jest w czasie świąt wielkanocnych do białej kiełbasy albo wędliny ze święconki. Do...