Słony placek z owczym serem prosto z Chorwacji. Znany podróżnik zdradza przepis na wytrawną przekąskę. Zniknie do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Znany podróżnik, smakosz i pisarz kulinarny Bartek Kieżun proponuje upiec słony placek z owczym serem. Przepis pochodzi z kuchni chorwackiej.
Znany podróżnik, smakosz i pisarz kulinarny Bartek Kieżun proponuje upiec słony placek z owczym serem. Przepis pochodzi z kuchni chorwackiej. Bartek Kieżun
Tradycyjny placek z owczym serem przypomina wyglądem pieczywo. Można spotkać go w regionie Lika, od którego pochodzi jego nazwa. Potrzeba tylko kilku składników, aby rozkoszować się smakiem chorwackiej przekąski. Przepis pochodzi z książki „Chorwacja do zjedzenia” Bartka Kieżuna. Wypróbuj przepis na słony chlebek.

W skrócie:

Bartek Kieżun w rozdziale poświęconym słonemu plackowi z owczym serem snuje opowieść o historii kupców podążających Bursztynowym Szlakiem, a także o Casa Santa z Loreto znajdującym się w zamku Trsat. Była to część domu Maryi z Nazaretu. Miała się w nim urodzić, wychować, przeżyć zwiastowanie oraz wychowywać Jezusa. Po wyczerpującej wycieczce śladami chorwackich zabytków smakosz poszedł zjeść wspomniany już placek. Ten tradycyjny wypiek przyrządza się z mąki, startego sera, proszku do pieczenia, kwaśnego mleka, jajek, oleju i szczypty soli. Poznaj przepis na prostą przekąskę.

Słony placek z owczym serem (Lička pogača) – przepis na chorwacką przekąskę

Składniki na jedną formę o średnicy 23 cm:

  • 300 g tartego sera, idealnie pasuje krótko starzony ser owczy,

  • 250 g mąki,

  • 3 jajka „zerówki”,

  • 200 ml kefiru,

  • 120 ml oleju słonecznikowego,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • sól.

Jak zrobić słony placek z owczym serem?

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijamy na puch. Łączymy z kefirem i olejem. Miesza­my.

  2. Mąkę mieszamy z serem, proszkiem do pieczenia i solą. Łączymy z płynną częścią i dokładnie mieszamy.

  3. Przelewa­my do prostokątnej formy wyłożonej papierem i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Przepis z książki „Chorwacja do zjedzenia” udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.
Przepis z książki „Chorwacja do zjedzenia” udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.
materiały prasowe Buchmann

Łasuchom polecam także zrobić szybką kremówkę z Samoboru na cieście francuskim lub przyrządzić adwentowy smażony chlebek w chorwackim stylu. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni