W skrócie:
Bartek Kieżun w rozdziale poświęconym słonemu plackowi z owczym serem snuje opowieść o historii kupców podążających Bursztynowym Szlakiem, a także o Casa Santa z Loreto znajdującym się w zamku Trsat. Była to część domu Maryi z Nazaretu. Miała się w nim urodzić, wychować, przeżyć zwiastowanie oraz wychowywać Jezusa. Po wyczerpującej wycieczce śladami chorwackich zabytków smakosz poszedł zjeść wspomniany już placek. Ten tradycyjny wypiek przyrządza się z mąki, startego sera, proszku do pieczenia, kwaśnego mleka, jajek, oleju i szczypty soli. Poznaj przepis na prostą przekąskę.
Słony placek z owczym serem (Lička pogača) – przepis na chorwacką przekąskę
Składniki na jedną formę o średnicy 23 cm:
300 g tartego sera, idealnie pasuje krótko starzony ser owczy,
250 g mąki,
3 jajka „zerówki”,
200 ml kefiru,
120 ml oleju słonecznikowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sól.
Jak zrobić słony placek z owczym serem?
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy na puch. Łączymy z kefirem i olejem. Mieszamy.
Mąkę mieszamy z serem, proszkiem do pieczenia i solą. Łączymy z płynną częścią i dokładnie mieszamy.
Przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Łasuchom polecam także zrobić szybką kremówkę z Samoboru na cieście francuskim lub przyrządzić adwentowy smażony chlebek w chorwackim stylu. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
