W skrócie:
Pizza neapolitańska to kulinarny symbol włoskiej kuchni. Większość osób zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Wersja na cienkim spodzie z dodatkiem długo fermentującego zaczynu określanego w piekarnictwie pâte fermentée. Dzięki niemu ciasto zyskuje głęboki, lekko orzechowy smak. Zachęcam cię do przygotowania własnego przysmaku i świętowania nim Światowego Dnia Pizzy przypadającego 17 stycznia.
Pizza neapolitańska – przepis na domowy przysmak
Liczba porcji: na 2 placki.
Czas przygotowania: łącznie 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Sztywny zaczyn:
szczypta drożdży instant,
96 g zimnej wody,
160 g mąki pszennej do pizzy,
szczypta soli.
Ciasto właściwe:
150 g wody,
250 g mąki pszennej do pizzy,
5 g soli,
5 g świeżych drożdży,
20 ml oliwy z oliwek,
+ wcześniej przygotowany zaczyn.
Dodatki:
300 g tartej mozzarelli,
200 ml sosu pomidorowego do pizzy,
garść bazylii.
Jak zrobić pizzę neapolitańską?
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej wieczorem wlej do miski wodę, dodaj drożdże, sól i mąkę pszenną. Mieszaj aż do uzyskania sztywnego ciasta. Możesz to także zrobić mikserem.
Ciasto uformuj w kulę i przełóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Do misy miksera wlej wodę, wsyp mąkę, sól, wkrusz drożdże i dodaj cały zaczyn. Wymieszaj wszystkie składniki na wolnych obrotach przez 4 minuty.
Zwiększ moc i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut na średnich obrotach.
Następnie zmniejsz obroty i dolej oliwę z oliwek. Ciasto na pizzę neapolitańską będzie lśniące, gładkie i elastyczne. Będzie gotowe, gdy zacznie odstawać od miski podczas wyrabiania.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto na pizzę neapolitańską podsyp mąką kukurydzianą na arkuszu papieru do pieczenia. Ciasto rozciągnij na prostokąt lub okrąg wedle upodobania.
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 250°C z metalową blaszką na najniższej półce. Możesz też skorzystać z kamienia do pizzy.
Na pizzy neapolitańskiej rozsmaruj sos pomidorowy i posyp wierzch startą mozzarellą.
Pizzę ułóż na rozgrzanej blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 12-14 minut.
Pod koniec pieczenia posyp listkami bazylii i piecz jeszcze minutę.
Przed wyjęciem z piekarnika unieść delikatnie pizzę i sprawdź, czy spód się upiekł.
Wyjmij pizzę neapolitańską i tuż przed podaniem skrop ją oliwą. Możesz też dodatkowo posypać startym parmezanem.
Kulinaria

Niech ten prosty, choć czasochłonny przepis zachęci cię do zrobienia oryginalnego włoskiego dania. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!