Choinka z piernika – smaczna ozdoba stołu na święta. Trafiłam na przepis, który zrobisz razem z dziećmi. Taką dekorację aż żal jeść

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pachnąca korzennymi przyprawami choinka z piernika to piękna ozdoba świątecznego stołu i pyszny deser do filiżanki kawy.
Pachnąca korzennymi przyprawami choinka z piernika to piękna ozdoba świątecznego stołu i pyszny deser do filiżanki kawy. Getty Images/romrodinka/zdjęcie ilustracyjne
Wykonanie choinki z piernika jest dosyć proste. W szczególności, gdy macie foremki w kształcie gwiazdek w różnych wielkościach. Nie martwcie się brakiem specjalnych wykrawaczek, można wyciąć kształt z tektury i odrysować nożem na cieście. Proponowane ciasto ma wszechstronne zastosowanie. Zobacz przepis na prostą choinkę z piernika na Boże Narodzenie.

W skrócie

Domowa choinka z piernika może być udekorowana nie tylko lukrem do pierników, karmelem lub cukrem pudrem. Można zrobić na niej bombki, korzystając z czekoladowych cukierków z kolorową skorupką. Świetnie sprawdzi się także jadalny srebrny brokat, który będzie przypominał wyglądem szron na gałązkach drzew. Przepis jest prosty, więc przy wykrawaniu pierników i składaniu choinki mogą pomóc dzieci. Taka choinka z piernika będzie pięknie pachnieć, tworząc przytulną domową atmosferę na święta.

Choinka z piernika – przepis na ozdobę stołu

Liczba porcji: na 1 kg ciasta.
Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina na schłodzenie + 5 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwe.

Składniki:

  • 140 g jasnego miodu,
  • 200 g cukru brązowego,
  • 200 g masła,
  • Starta skórka z 1 cytryny,
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 10 g mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 5 g soli,
  • 1 jajko.

Do dekoracji:

Jak zrobić choinkę z piernika?

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieściłam miód, cukier, masło, startą skórkę z cytryny i przyprawy korzenne. Następnie cały czas mieszając, podgrzewałam, aż cukier się rozpuści.
  2. Masę na pierniczki zagotowałam i zdjęłam z palnika. Dodałam sodę oczyszczoną, aż mieszanina zacznie się pienić. Wymieszałam do połączenia składników i odstawiłam do wystudzenia na 20 minut.
  3. W oddzielnej misce przesiałam mąkę pszenną, sól i wlałam do niej wystudzoną masę z garnka.
  4. Masę na choinkę z piernika mieszałam drewnianą łyżką i wbiłam lekko rozmieszane jajko. Wszystkie składniki mieszałam do uzyskania jednolitej całości.
  5. Ważne, aby nie dosypywać mąki, nawet jeśli ciasto wydaje się na początku lepkie.
  6. Wyłożyłam je na blat delikatnie obsypany mąką i zagniatałam do momentu otrzymania gładkiej konsystencji.
  7. Ciasto na choinkę z piernika owinęłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na godzinę.
  8. Piekarnik rozgrzałam do 140° Celsjusza z termoobiegiem. Dwie blachy wyłożyłam papierem do pieczenia.
  9. Ciasto piernikowe wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam na grubość 5 milimetrów i wykrawałam z nich gwiazdki o różnej wielkości.
  10. Większe gwiazdki piekłam i w piekarniku przez około 8 minut, aż do zarumienia brzegów. Te o średniej wielkości 6 minut, a najmniejsze przez 3 minuty.
  11. Upieczone gwiazdki należy położyć na kratce do wystudzenia.
  12. Do dekoracji przygotowałam szybki lukier królewski z cukru pudru, białka i wody. Włożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i lukrowałam brzegi gwiazdek. Zostawiłam do zastygnięcia na pół godziny.
  13. Następnie gwiazdki układałam jedna na drugiej, zaczynając od największej, która stworzy podstawę i kończąc na najmniejszej tworzącej stożek.
  14. Choinka z piernika jest gotowa do podania.

Łączenie choinki z piernika

Zamiast lukru królewskiego można połączyć poszczególne gwiazdki gorącym karmelem, a następnie skleić je. W ten sposób powstanie jadalny klej. Na koniec przed podaniem choinkę z piernika można oprószyć cukrem pudrem, który będzie wyglądał jak śnieg na drzewie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!