Aromatyczna zupa koperkowa jak u babci. Zobacz tradycyjny przepis na pyszne danie. Domownicy poproszę o więcej

Anna Daniluk
Tradycyjna zupa koperkowa może być przyrządzona na bazie rosołu lub bulionu warzywnego.
Tradycyjna zupa koperkowa może być przyrządzona na bazie rosołu lub bulionu warzywnego. 123rf.com/studionw/zdjęcie ilustracyjne
Domowa zupa koperkowa to proste danie na letni obiad. Można ją ugotować ze składników dostępnych w każdym warzywniaku. Wystarczą ziemniaki, marchewki i pęczek świeżego koperku. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjną zupę koperkową.

W skrócie

Zupa koperkowa z ziemniakami to pożywna zupa, która obłędnie pachnie dzięki użyciu świeżych składników. Taka zupa to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego rosołu. Danie można wzbogacić rozdrobnionym mięsem kurczaka, albo dodać pulpeciki drobiowe. Nasze mamy często podawały zupę koperkową z kromkami świeżego chleba. Wypróbujcie przepis na zupę z obłędną ilością koperku.

Zupa koperkowa z ziemniakami – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosół,
  • 1 duży pęczek świeżego koperku,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 młode marchewki,
  • 1 cebula dymka razem ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki oleju lub masła,
  • 6 łyżek śmietany 18 procent,
  • 5 g soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić pyszną zupę koperkową?

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, ziemniaki trzeba umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i szczypiorek trzeba drobno pokroić.
  2. Warzywa należy przesmażyć na oleju lub sklarowanym maśle w garnku o grubym dnie przez 15 minut.
  3. Składniki na zupę koperkową należy zalać bulionem warzywnym lub domowym rosołem i gotować aż warzywa będę miękkie. Zajmuje to około 10-15 minut.
  4. Pod koniec gotowania do zupy należy dodać drobno posiekany pęczek koperku.
  5. Na koniec zupę koperkową należy doprawić solą, pieprzem i zabielić zahartowaną śmietaną.
  6. Zupa koperkowa z ziemniakami jest gotowa do podania.

Sposób podania zupy koperkowej

Domowa zupa koperkowa tradycyjnie gotowana była z ziemniakami. Ciekawym sposobem jest podanie purée ziemniaczanego z okrasą wykonaną z podsmażonego boczku i karmelizowanej cebuli. Część gospodyń domowych zamiast ziemniaków zagęszczała zupę domowymi zacierkami lub z kluskami kładzionymi. Treściwa zupa koperkowa na rosole świetnie smakuje podawana z ryżem albo z jajkiem ugotowanym na twardo. Każda wersja tej zupy będzie pyszna i nakarmi całą rodzinę.

Co zamiast śmietany?

Zupa koperkowa może być także zabielona innym nabiałem. Świetnie smakuje na bazie mleka, z jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Ciekawą propozycją jest także wykorzystanie maślanki, która nadaje zupie wyrazistszego smaku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni