Apetyczny kurczak pieczony na ryżu. Banalny przepis na prosty obiad dla całej rodziny. Z tym przepisem oszczędność czasu gwarantowana

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kurczak na ryżu to szybkie danie, które można przyrządzić w jednym naczyniu żaroodpornym.
Kurczak na ryżu to szybkie danie, które można przyrządzić w jednym naczyniu żaroodpornym. Getty Images/Fudio/zdjęcie ilustracyjne
Kurczak na ryżu to szybka i smaczna potrawa dla całej rodziny. Jednocześnie oszczędzacie czas, gdyż ryż ugotuje się w marynacie z kurczaka i przy tym nabierze wyśmienitego smaku. Oto przepis na szybkiego kurczaka na ryżu na rodzinny obiad.

W skrócie

Kurczak pieczony na ryżu to proste i szybkie danie, które można podać na obiad i na kolację. Najczęściej w ten sposób przyrządza się udka kurczaka, ale można także skorzystać z filetu z kurczaka. Jeżeli chcecie zjeść dietetyczną wersję dania, zachęcamy do wcześniejszego podgotowania ryżu brązowego. Po kwadransie można wysypać ryż do formy, ułożyć kawałki kurczaka i zalać je marynatą. Ryż dojdzie w piekarniku, a kawałki kurczaka będą potrzebować w piekarniku jedynie 15 minut.

Kurczak pieczony na ryżu – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g udek kurczaka lub filetu z kurczaka,
  • 200 g ryżu np.: jaśminowego,
  • 2 cebule,
  • 10 g mielonej słodkiej papryki,
  • 3 g mielonej papryczki chili,
  • 3 g soli,
  • 3 g pieprzu,
  • 10 ml oleju rzepakowego.

Sos do kurczaka:

  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • 300 ml wrzątku,
  • 30 ml ketchupu,
  • 5 g mielonej słodkiej papryki,
  • 5 g suszonej bazylii,
  • 5 g suszonego oregano,
  • 5 g suszonego tymianku,
  • 5 g soli.

Do smaku:

  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • cukier brązowy.

Jak zrobić kurczaka na ryżu?

Przygotowanie:

  1. Udka kurczaka należy osuszyć i przyprawić słodką papryką, chilli, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Należy je odstawić na bok na przynajmniej 10 minut.
  2. Jeżeli korzystacie z filetu kurczaka, należy pokroić go w kostkę.
  3. W szerokim naczyniu żaroodpornym należy wsypać suchy ryż.
  4. Kolejnym krokiem jest obranie, umycie i posiekanie na plastry cebuli. Warzywo trzeba rozłożyć równomiernie na ryżu.
  5. Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju trzeba podsmażyć udka kurczaka. Mają się zarumienić. Podsmażonego kurczaka układa się na ryżu z cebulą.
  6. Filet z kurczaka także trzeba szybko przesmażyć, aby nabrał koloru.
  7. W garnku należy połączyć passatę pomidorową z ketchupem i wrzątkiem. Następnie należy doprawić sos bazylią, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem.
  8. Kurczaka na ryżu trzeba zalać pomidorowym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza na 60 minut. W przypadku filetu wystarczy 20-25 minut.
  9. Kurczak pieczony na ryżu jest gotowy, gdy ryż wchłonie sos, a mięso będzie miało kolor złoto-brązowy.

Kurczak pieczony z ryżem i warzywami

Pałki z kurczaka można także upiec z ryżem i ulubionymi warzywami. Danie smakowicie smakuje z pokrojonymi kawałkami marchewki, bakłażana i czosnku. Ponadto do ryżu można dodać pokrojonego w kostkę selera, a nawet korzeń pietruszki w plastrach. Można przyrządzić też danie w stylu hiszpańskiej paelli poprzez dodanie do niego zielonego groszku i pokrojonej w kostkę czerwonej papryki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!