Wyrafinowany budyń czekoladowy na deser. Poznaj przepis z aromatycznym kakao. Smak podkreśli przyprawa, którą zawsze masz w kuchni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy budyń czekoladowy przed podaniem warto posypać posiekaną ciemną czekoladą.
Domowy budyń czekoladowy przed podaniem warto posypać posiekaną ciemną czekoladą. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Domowy budyń czekoladowy to prawdziwy rarytas. Jego przygotowanie może jednak nieco onieśmielać. Część domowych kucharzy boi się użycia jajek i zwarzenia kremu. Znamy patent na kremowy budyń, który zawsze wychodzi.Co więcej, jego słodki smak podkreśli szczypta soli. Poznaj propozycję na świetny deser dla dzieci.

Spis treści

Domowy budyń czekoladowy może przybrać elegancką formę. W szczególności, gdy udekorujemy go sezonowymi owocami, posypką czekoladową albo dodamy szczyptę orientalnych przypraw. Wśród tych dodatków na szczególną uwagę zasługuję kardamon, cynamon, a nawet mielona ostra papryka. Dzięki temu ostatniemu dodatkowi budyń czekoladowy będzie smakował jak podawany w Meksyku. Zachęcam, aby ten deser schłodzić w lodówce przed zjedzeniem. Jednak jeśli jesteście niecierpliwi, to będzie równie smaczny po całkowitym wystygnięciu do temperatury pokojowej.

Przepis na budyń czekoladowy z kakao

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 110 g czekolady deserowej posiekanej na duże kawałki,
  • 3 jajka,
  • 3 szklanki śmietanki,
  • 3 szklanki mleka,
  • 20 g mąki kukurydzianej,
  • 100 g cukru,
  • 15 g ciemnego kakao,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Jak zrobić domowy budyń czekoladowy?

Sposób przygotowania:

  1. Do małego garnka z grubym dnem włożyłam czekoladę.
  2. Jajka dodałam do szklanej miski i roztrzepałam do momentu uzyskania jednolitej masy.
  3. Do średniej wielkości garnka wlałam mleko ze śmietanką i wyłączyłam w momencie, gdy zacznie powoli parować.
  4. W dużej żaroodpornej misce dokładnie wymieszałam mąkę kukurydzianą, cukier, ciemne kakao i szczyptę soli morskiej.
  5. Uzyskaną mieszaninę przelałam do garnka z mlekiem i śmietanki.
  6. Wszystkie składniki budyniu czekoladowego mieszałam do momentu, aż krem zgęstnieje.
  7. W tym momencie odstawiłam garnek z kuchenki gazowej.
  8. Do wcześniej rozmieszanej i lekko ubitej masy jajecznej dodałam powoli powstały budyń czekoladowy.
  9. Otrzymaną masę ponownie dodałam do garnka na bardzo małej mocy palnika.
  10. Budyń czekoladowy gotowałam przez minutę i zestawiłam z ognia.
  11. Do gotowego budyniu dodałam posiekaną czekoladę, która roztopiła się pod wpływem temperatury w garnku.
  12. Aby budyń czekoladowy był aksamitnie gładki, można zmiksować go ręcznym blenderem.
  13. Czekoladowy budyń przełożyłam do pucharków i zostawiłam do wystygnięcia.
  14. Domowy budyń czekoladowy można przechowywać w lodówce przez trzy dni.

Domowy budyń czekoladowy bez jajek

Domowy budyń z czekoladą można także z powodzeniem zrobić bez jajek. W ich miejsce należy podwoić ilość mąki kukurydzianej. Jeżeli macie trudność z kupieniem jej w najbliższym sklepie spożywczym, to w jej miejsce użyj skrobię ziemniaczaną. W powyższym przepisie pomiń etap dodawania rozmieszanych jajek. Weganom natomiast proponuję zrobić mus czekoladowy na bazie aquafaby.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni