W skrócie
Pierś z gęsi charakteryzuje się wyrazistym smakiem i trudno ją pomylić z innym rodzajem mięsa. W listopadzie trwa sezon na gęsinę. Właśnie wtedy ptactwo jest najsmaczniejsze, gdyż gromadziło tłuszcz na zimę. Zobacz, jak zrobić pierś z gęsi na dzień świętego Marcina.
Pierś z gęsi – przepis na obiad. Jak zamarynować pierś z gęsi?
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny + 8 godzin marynowania mięsa w lodówce.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 2 sztuki piersi z gęsi lub 1 podwójna,
- 3 g soli,
- 5 g czarnego pieprzu,
- 5 g suszonego tymianku,
- 5 g suszonego majeranku,
- 200 ml czerwonego wina,
- 50 ml wody,
- 200 ml kompotu wiśniowego.
Opcjonalnie:
- 2 jabłka,
- 2 gruszki,
- 1 czerwona cebula.
Jak upiec mięso z gęsi?
Przygotowanie:
- Pierś z gęsi należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu, powięzi i kości. Następnie należy doprawić ją ziołami.
- Pierś z gęsi należy włożyć do szklanego naczynia żaroodpornego i wlać do niego kompot, wodę i wino. Naczynie należy przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc, lub 8 godzin.
- Kolejnego dnia piekarnik należy nagrzać do 220° Celsjusza. Pierś z gęsi trzeba wyjąć z naczynia i natrzeć solą i pieprzem.
- Ważne, aby pamiętać, że naczynie żaroodporne nie powinno być włożone do piekarnika bezpośrednio z lodówki. W przeciwnym razie może pęknąć.
- Naczynie żaroodporne z piersią z gęsi należy przykryć szklaną pokrywką i piecz przez 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. W trakcie pieczenia mięso powinno być cały czas przykryte mieszaniną płynów.
- Po tym czasie temperaturę piekarnika należy zmniejszyć do 180° Celsjusza i piec bez przykrycia jeszcze 30 minut.
- Pod koniec pieczenia (około 20 minut) można dodać oczyszczone i pokrojone w ćwiartki jabłka i gruszki oraz pokrojoną w piórka cebulę czerwoną.
Jak zrobić soczystą pierś z gęsi?
Najważniejsze jest długie pieczenie mięsa w niskiej temperaturze (160°C) bez marynaty. Można też, jak w powyższym przepisie, piec pierś z gęsi w piekarniku w wyższej temperaturze, ale w obecności aromatycznej zalewy. Jeżeli zależy wam na chrupiącej skórce na gęsinie, to polecamy podsmażyć pierś skórą do dołu na 1 łyżce oleju w naczyniu żaroodpornym lub patelni nadającej się do użytku w piekarniku.
Jak długo piec pierś z gęsi?
Poza czasem spędzonym w piekarniku warto kierować się temperaturą mięsa. Mając termometr kuchenny, łatwo sprawdzicie stopień upieczenia mięsa. Lekko różowe mięso osiąga temperaturę około 63° Celsjusza w środku. Dobrze upieczone piersi gęsi mają około 70-73° Celsjusza.
Jak przyprawić gęsinę?
Gęsina lubi intensywnie pachnące zioła i przyprawy o korzennej nucie. Wśród nich jest między innymi jałowiec, ziele angielskie, suszone goździki lub kora cynamonu. Uzupełnieniem smaku mięsa będą też domowe sosy, np.: przygotowany z galaretki porzeczkowej, konfitury wiśniowej lub świeżych owoców żurawiny.
Czy gęsina jest zdrowa? Właściwości zdrowotne mięsa gęsi
Kupując gęsinę, należy zwrócić szczególną uwagę na miejsce hodowli. Warto wybierać mięso z certyfikatem jakości i ekologii, bo dzięki temu mamy pewność, że zwierzęta nie były karmione sztucznymi paszami, a także przy hodowli nie używano specjalnych antybiotyków, których celem jest szybszy wzrost zwierzęcia - radzi ekspertka z portalu Strona Zdrowia
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?