Ekspertka zdradza przepis na rozgrzewającą zupę. Poznaj przepis na tom kha. To danie polecisz nie tylko wegetarianom

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tajska zupa tom kha to sycące danie z dodatkiem imbiru, tofu, azjatyckich grzybów i mleka kokosowego.
Tajska zupa tom kha to sycące danie z dodatkiem imbiru, tofu, azjatyckich grzybów i mleka kokosowego. materiały prasowe agencji Od Kuchni
Jednym z popularnych wśród amatorów kuchni azjatyckiej dań jest tajska zupa tom kha. To wyjątkowo rozgrzewające, a jednocześnie aksamitne połączenie idealne na jesień, którego składnikiem są grzyby shimeji. Przepisem na to danie dzieli się Linh Ziółkowska, menadżerka warszawskiej restauracji Wi-Taj specjalizującej się w autentycznej kuchni azjatyckiej. Zobacz przepis na zupę tom kha w wersji wege.

W skrócie

Tom kha to zupa kokosowa znana i lubiana w Tajlandii. Przepis na pożywną zupę zdradza Linh Ziółkowska, menadżerka warszawskiej restauracji Wi-Taj serwującej dania kuchni tajskiej. W proponowanym daniu korzysta się z azjatyckich grzybów shimeji. W Polsce łatwo dostępnych w sklepach z azjatycką żywnością lub w dyskontach spożywczych na półkach z orientalnymi produktami. Zobacz przepis na obłędną w smaku zupę tom kha z grzybami.

Tom kha — przepis na azjatycką zupę

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 5 cm imbiru,
  • 3 łodygi trawy cytrynowej,
  • 800 ml mleka kokosowego,
  • 800 ml wody,
  • 200 g tofu,
  • 200 g grzybów shimeji,
  • 1 cebula,
  • 2 pomidory,
  • 1 papryczka chili,
  • 6 liści kafiru,
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • posiekana kolendra i kolendra meksykańska.

Jak zrobić tajską zupę tom kha?

Przygotowanie:

  1. Imbir trzeba obrać i pokroić na cienkie, 2-3 mm plasterki.
  2. Następnie łodygi trawy cytrynowej należy obrać z zewnętrznych twardych liści, zmiażdżyć, pokroić na długie, 4-6 cm ukośne plastry.
  3. Następnie wlać do garnka mleko kokosowe, wodę i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Od momentu wrzenia należy gotować przez 5-8 minut.
  4. W międzyczasie przygotować resztę składników. Tofu odsączyć i pokroić na 3 cm kawałki, lekko obsmażyć z każdej strony na oleju do uzyskania złotej skórki.
  5. Cebulę trzeba obrać i pokroić w piórka, pomidory pokroić na ósemki, shimeji oczyścić i usunąć korzenie, a chili pokroić na plasterki.
  6. Dodać wszystko do garnka razem z liśćmi kafiru, sosem sojowym i solą, gotować na małym ogniu przez 8-10 minut.
  7. Na koniec tom kha trzeba doprawić sokiem z limonki i sosem sojowym oraz dorzucić posiekaną kolendrę.

Azjatyckie grzyby jadalne w kuchni

Kuchnia azjatycka to prawdziwe bogactwo przepisów korzystających z grzybów. Na bulionie grzybowym na grzybach shitake można przyrządzić ramen albo zupę miso z grzybami shimeji.

Warto wiedzieć, że grzyby shimeji wywodzą się z Azji Wschodniej, a ich nazwa tłumaczona z języka japońskiego oznacza grzyby rosnące głęboko w lesie. Ich wygląd przypomina nieco opieńki, ponieważ łączą się w pęki. Ich smak nie przypomina jednak smaku tradycyjnych grzybów – są one lekko pikantne, a dzięki obróbce termicznej zyskują jeszcze głębszego aromatu. Można je smażyć, piec i gotować, doskonale łączą się z makaronem, ryżem oraz jako dodatek do zup. W galerii możesz dowiedzieć się więcej na temat grzybów shitake i mun.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!