Indyk w sosie z cukinią i marchewką na rodzinny obiad. Przepis na błyskawiczne danie w sosie warzywnym

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Indyk w sosie z cukinią, marchewką i koperkiem to pomysł na pyszny obiad. Zobacz, jak przygotować takie danie. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Indyk w sosie z cukinią, marchewką i koperkiem to pomysł na pyszny obiad. Zobacz, jak przygotować takie danie. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sznycle z indyka w warzywnym sosie to pomysł na apetyczny i sycący obiad dla całej rodziny. Przepis na to danie jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy zetrzeć na tarce cukinię i marchewkę, połączyć z podsmażonymi plastrami mięsa, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Na koniec całość proponuję doprawić śmietanką i świeżym koperkiem. Sprawdź, jakie to pyszne i wypróbuj przepis na indyka w sosie z cukinią i marchewką.

W skrócie

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na domowy, pyszny i sycący obiad – indyk w sosie z cukinią i marchewką. To pomysł na danie dla całej rodziny. Proponuję doprawić sos świeżym koperkiem i śmietanką. Jeśli nie lubisz indyka, możesz równie dobrze użyć filetu z kurczaka. Wystarczy pokroić mięso na kotleciki i je lekko obsmażyć. Do tego pasuje idealnie starta cukinia i marchewka.

Sprawdź wskazówki, jak zrobić indyka w sosie z cukinią i marchewką:

Indyk w sosie z cukinią, marchewką i koperkiem to pomysł na pyszny obiad. Zobacz, jak przygotować takie danie. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia
Indyk w sosie z cukinią, marchewką i koperkiem to pomysł na pyszny obiad. Zobacz, jak przygotować takie danie. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Przepis na indyka w sosie z cukinią i marchewką

Liczba porcji dla 5 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie: około 40 minut.

Składniki:

  • około 800 g filetu z indyka,
  • 1 duża cukinia,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić indyka w sosie z cukinią i marchewką?

  1. Umyj cukinię i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posól i odstaw na bok.
  2. Obierz i zetrzyj na tarce marchewkę.
  3. Posiekaj cebulę i koperek.
  4. Filet z indyka pokrój na plastry (sznycle), lekko ubij tłuczkiem i posól.
  5. Obtocz każdy plaster mięsa w mące, strzep jej nadmiar i podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Przełóż podsmażone plastry indyka do garnka i zalej wodą tylko tyle, by przykrywała mięso. Wstaw na mały ogień.
  7. Na patelni, po smażeniu indyka, podsmaż cebulę. Dodaj posiekany czosnek, marchewkę i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię.
  8. Podsmażone warzywa dodaj do mięsa. Duś całość około 35 minut.
  9. Na koniec dopraw danie śmietanką, koperkiem, solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze około 5 minut.

Z czym podać indyka w sosie?

Danie proponuję podać z ziemniakami i porcją wyrazistej w smaku surówki. Ja podałam je z marynowaną sałatką z cukinii, którą mam przygotowaną i pasteryzowaną w słoikach, właśnie na takie szybkie obiady.

Przepisy na szybki obiad

Na tygodniu nie każdy z nas ma czas na długie gotowanie. Szczególnie jesienią, wracając z pracy do domu, chcemy jak najszybciej zjeść coś ciepłego. Na szczęście nie wszystkie dobre dania muszą być przygotowywane godzinami. Czasem wystarczy pół godziny, a nawet 15 minut, by z prostych składników zrobić pyszny obiad.

Indyk w sosie z cukinią, marchewką i koperkiem to pomysł na pyszny obiad. Zobacz, jak przygotować takie danie. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Indyk w sosie z cukinią i marchewką na rodzinny obiad. Przep...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie