Spis treści
Zupa krem - sprawdzony przepis
Zupa czosnkowa może być bardzo delikatna i smaczna. Proponuję najlepszy przepis na zupę krem z czosnkiem i z serkiem mascarpone. To dodatek sera sprawia, że zupa jest wyjątkowo kremowa, aksamitna, sycąca i pyszna. Mimo, że do jej przygotowania używamy sporej ilości czosnku, to jego smak nie jest bardzo intensywny. Zupę możesz podać np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zobacz w galerii, jak zrobić zupę czosnkową z serkiem mascarpone.
Przepis na zupę czosnkową
czas przygotowania: ok. 45 minut
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 duża główka czosnku,
- 1 duża cebula,
- 3 ziemniaki,
- 250 g serka mascarpone (musi być w temperaturze pokojowej),
- 1 l bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka masła do smażenia.
Jak zrobić zupę czosnkową?
- Warzywa umyj. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kawałki.
- Cebulę posiekaj.
- Obierz wszystkie ząbki czosnku i pokrój na kawałki.
- W garnku rozgrzej masło.
- Podsmaż cebulę i ziemniaki.
- Po chwili dodaj niemal cały czosnek (odłóż 2 ząbki) i chwile podsmażaj.
- Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości ok. 30 minut.
- Po tym czasie dodaj odłożony czosnek i zmiksuj zupę na gładki krem.
- Dopraw zupę serkiem mascarpone – rozmieszaj serek, dodając stopniowo ok. 100 ml przegotowanej, gorącej wody, a następnie wlej cały serek do zupy i wymieszaj.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj zupę ciepłą z grzankami i odrobiną czosnku niedźwiedziego.
Zupa krem - polecane przepisy
Zupy krem są pyszne i bardzo proste i szybkie do wykonania. To idealny pomysł, by dodać do naszej diety więcej warzyw. Polecam pyszną i aromatyczną zupę krem z pieczarek. Jej przygotowanie z pewnością nie sprawi nikomu problemu. Warzywa i grzyby podsmażamy, gotujemy z bulionem i na koniec miksujemy i doprawiamy. Można podać ją np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Mniej słoneczne dni z pewnością umili pyszny krem z dyni, o intensywnie pomarańczowym kolorze. To pożywna i delikatna zupa, którą smakuje pysznie m.in. z podprażonymi płatkami migdałowymi.
Zobacz także: Zdrowa zupa krem ze szparagów. Przepis na lekką zupę z zielonych szparagów. Idealny pomysł na wiosenny obiad
Zobacz także inne przepisy na zupy ze Strony Kuchni: