Zapiekanka pasterska na obiad. Przepis na wegańskie danie z soczewicą i burakami. Świetnie smakuje z prostą sałatką

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna zapiekanka pasterska robiona jest z mięsem mielonym. W wersji roślinnej smaku i konsystencji dodaje jej ugotowana zielona soczewica.
Tradycyjna zapiekanka pasterska robiona jest z mięsem mielonym. W wersji roślinnej smaku i konsystencji dodaje jej ugotowana zielona soczewica. Magdalena Gembacka/Materiały prasowe wydawnictwa Marginesy
Zapiekanka pasterska to danie pochodzące z Wielkiej Brytanii. Najczęściej przyrządza się je z mieloną jagnięciną. W wersji wegańskiej mięso zastąpiono zieloną soczewicą. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Roślinna uczta smaków” autorstwa Magdaleny Gembackiej.

W skrócie

We wstępie do przepisu na zapiekankę pasterską jego autorka Magdalena Gembacka zadeklarowała, że jest to jej ulubione danie. A także, że chętnie modyfikuje przepis bazowy, dodając różne warzywa. W książce „Roślinna uczta smaków” opublikowanej przez wydawnictwo Marginesy podzieliła się recepturą na wersję z soczewicą i pieczonymi burakami.

Zapiekanka pasterska – przepis dla wegan i wegetarian

Czas przygotowania: około 1,5 godziny,
liczba porcji: 2-4,
stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 duże ziemniaki (lub 8 mniejszych),
  • 2 łyżki margaryny wegańskiej,
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy,
  • 1 szklanka startych pieczonych buraków (około 2 średnich sztuk),
  • 4-5 pieczarek,
  • 5-6 suszonych pomidorów,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka preparatu dymu wędzarniczego w proszku lub 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • oliwa extra vergine,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić roślinną zapiekankę pasterską?

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Gdy zmiękną i lekko się przyrumienią, dorzucić soczewicę, starte na grubych oczkach pieczone buraki, drobno posiekane suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i przyprawy. Wymieszać i smażyć około 5 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki ugotować i utłuc wraz z 2 łyżkami margaryny na purée. Doprawić do smaku solą.
  3. Do żaroodpornego naczynia przełożyć soczewicę z burakami i równomiernie rozprowadzić.
  4. Na soczewicy rozprowadzić purée. Na wierzchu w kilku miejscach położyć niewielkie kawałki margaryny.
  5. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec, aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni, czyli przez około 40 minut. Odczekać 15-20 minut, żeby przestygła. Podawać z prostą sałatą na bazie zielonych liści z winegretem.

Czytaj także:

Kim jest Magdalena Gembacka?

Część osób lubiących kuchnię roślinną może znać Magdalenę Gembacką jako autorkę popularnego bloga Am mniam. Blogerka ma na koncie już dwie książki kulinarne: „Kolorowa kuchnia roślinna” i „Więcej warzyw na talerzu”. Na co dzień interesuje się jedzeniem jako czynnikiem mogącym polepszać stan zdrowia człowieka.

Zobacz także: Deser jaglany na walentynki. Ten przepis podbije podniebienie łasuchów. Kluczowe są mrożone maliny

Wegańskie przepisy z „Roślinnej uczty smaków”

Książka podzielona została na rozdziały, które przypominają menu restauracji. Magdalena Gembacka opracowała przepisy z podziałem na przystawki, zupy, dania główne i desery. Dodała także receptury przekąsek oraz przepisy podstawowe. Ponadto objaśnia nazwy i pochodzenie składników, które dla osoby stykającej się po raz pierwszy z wegańską kuchnią mogą brzmieć egzotycznie. Wśród nich jest aquafaba, papryka gochugaru czy nieaktywne płatki drożdżowe.

Wśród przepisów na wegańskie potrawy autorka podaje, jak zrobić:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!