W skrócie
Aromatyczny sok z jabłek to napój popularny w Polsce. Długa tradycja sadownictwa sprawiła, że chętnie jemy jabłka i robimy z nich przetwory. Od kilku lat można wybierać spośród produktów wytłaczanych z owoców, które będą mętne i miały wyrazistszy smak niż soki z sokowirówek. Szczególnie polecamy pić soki ze starych odmian jabłoni np.: Antonówki, Korszli, Szarej Renety, a nawet z papierówek. Te odmiany nadadzą słodko-kwaśny smak idealny do picia np.: w formie koktajli, smoothie szarlotkowego albo do wzmocnienia smaku musu jabłkowego.
Sok z jabłek – przepis z wyciskarki
Liczba porcji: na 2 butelki po 500 ml
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 3 kg soczystych i twardych jabłek,
- 4 cm korzenia imbiru,
- opcjonalnie: 50-150 g cukru.
Czytaj także: Latem robię sok z agrestu bez użycia sokownika. Ugasisz nim pragnienie od pierwszego łyka
Jak zrobić sok jabłkowy?
Przygotowanie:
- Jabłka należy umyć, pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Nie trzeba ich obierać.
- Korzeń imbiru należy umyć, obrać przy pomocy łyżeczki i dodać do jabłek.
- Sok z jabłek i imbiru należy wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej i opcjonalnie dosłodzić do smaku.
- Następnie należy wypełnić wyparzone butelki do wysokości 1 cm poniżej brzegu i lekko zakręcić.
- Sok jabłkowy w butelkach należy pasteryzować przez 20 minut w 85° Celsjusza. Butelki należy wyjąć po tym czasie i mocno zakręcić.
- Aby sok był bardziej przejrzysty, trzeba odstawić go na kilka godzin do chłodnego pomieszczenia, aby osad opadł na dno.
- Po naturalnym sklarowaniu sok należy powoli zlać, doprawić cukrem i na koniec pasteryzować.
Sok jabłkowy z wyciskarki wolnoobrotowej będzie naturalnie mętny, a nawet po sklarowaniu będzie mniej przejrzysty niż sok jabłkowy z sokowirówki.
Sok jabłkowy z dodatkami
Domowy sok jabłkowy można połączyć z rozgrzewającymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się dodatek kory cynamonu, gwiazdki anyżu i suszone goździki. Jabłka można połączyć też z innymi owocami i warzywami. Klasycznym zestawieniem jest przygotowanie soku z jabłek i marchewki. Znakomicie smakuje wymieszany z sokiem wiśniowym, sokiem z aronii, sokiem z pigwy lub z porzeczek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: