Na przyjęcia podaj białą sangrię. Białe wino połącz z owocami i miętą. Poznaj przepis na orzeźwiający napój na domówkę

Anna Daniluk
Domowa biała sangria to napój z białego wina, wody gazowanej, owoców i listków mięty. Orzeźwiający smak przyda się cały rok.
Domowa biała sangria to napój z białego wina, wody gazowanej, owoców i listków mięty. Orzeźwiający smak przyda się cały rok. wmaster890/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Domowa biała sangria jest idealnym wyborem na przyjęcia w gronie znajomych. Taki napój jest delikatniejszy w smaku niż klasyczna wersja na czerwonym winie. Zestawienie białego półwytrawnego wina z owocami i ziołami rozrusza każdą imprezę. Poznaj przepis na domową białą sangrię, która może zachwycić smakiem.

W skrócie:

Klasyczna sangria to napój przyrządzany z czerwonego wina z dodatkiem cytrusów, jabłek i połówek winogron. Do białej sangrii dodaj listki mięty, aby był jeszcze bardziej orzeźwiający. Możesz kupić w sklepach gotową sangrię, ale jest ona często sztucznie aromatyzowana. Zrobiona samodzielnie będzie miała wyjątkowy smak, zapach i kolor. Zachęcam cię do zrobienia białej sangrii na bazie wina. W takiej wersji stworzysz łagodniejszy napój zbliżony smakiem do ponczu.

Biała sangria – prosty przepis na aromatyczny napój

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie w lodówce.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 butelka schłodzonego białego wina półwytrawnego,

  • 1/2 szklanki brandy lub likieru pomarańczowego,

  • 1/4 szklanki syropu cukrowego lub miodu,

  • 1 szklanka soku z pomarańczy,

  • 1 cytryna,

  • 1 pomarańcza,

  • 1 jabłko,

  • 1 szklanka jasnych winogron,

  • garść liści mięty,

  • 1-2 szklanki wody gazowanej lub lemoniady do uzupełnienia,

  • kostki lodu.

Jak zrobić białą sangrię?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie umyj cytrynę, pomarańczę i jabłko. Cytrusy możesz dodatkowo wyparzyć.

  2. Cytrynę i pomarańczę pokrój w cienkie plasterki, a jabłko pokrój w niewielkie kawałki.

  3. Winogrona przekrój na pół, aby oddały swój sok podczas mieszania.

  4. W dużym dzbanku wymieszaj wino, brandy, sok pomarańczowy i wybrany słodzik. Dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.

  5. Wrzuć do dzbanka pokrojone wcześniej owoce – plasterki cytryny, pomarańczy, kawałki jabłka i połówki winogron.

  6. Do białej sangrii wrzuć kilka listków mięty.

  7. Przykryj dzbanek folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc.

  8. Tuż przed podaniem dodaj do dzbanka kostki lodu i wlej wodę gazowaną lub lemoniadę. Dzięki temu biała sangria będzie przyjemnie musująca.

  9. Domową białą sangrię podawaj od razu po przygotowaniu.

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia własnej wersji bezalkoholowej. W wersji dla abstynentów pomiń całkowicie alkohol i sięgnij po sok winogronowy lub jabłkowy wymieszany z wodą mocno gazowaną.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni