Latem robię sok z agrestu bez użycia sokownika. Ugasisz nim pragnienie od pierwszego łyka. Polecam zrobić go na zapas na zimę

Anna Daniluk
Domowy sok z agrestu zrobisz bez użycia sokownika. Wystarczy garnek z grubym dnem.
Domowy sok z agrestu zrobisz bez użycia sokownika. Wystarczy garnek z grubym dnem. Getty Images/Liudmila Chernetska
Domowy sok z agrestu smakuje wybornie na zimno i w temperaturze pokojowej wymieszany z wodą gazowaną. Możesz go podać jako orzeźwiający składnik lemoniady z kostkami lodu i kilkoma listkami mięty. Zachęcam cię do odkrywania tego wyjątkowego owocu.

W skrócie:

Własnoręcznie przygotowany sok z agrestu to nie tylko sezonowy sposób na wykorzystanie tych słodko-kwaśnych owoców, a także okazja do dostarczenia witaminy C. Mam nadzieję, że dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz sobie porcje napoju na zapas. Domowy sok z agrestu możesz wymieszać z sokiem jabłkowym lub dodawać do domowych koktajli. Zawekowany w słoikach lub butelkach będzie pysznym wspomnieniem lata. Zapisz sobie przepis na sok z agrestu z 3 składników.

Sok z agrestu – przepis jak z babcinego zeszytu

Liczba porcji: na 4 butelki po 300 ml.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg agrestu,

  • 1 litr wody,

  • 200 g cukru,

  • Wedle uznania: Sok z jednej cytryny.

Jak zrobić sok z agrestu bez sokownika?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku uważnie umyj agrest pod bieżącą wodą. Usuń ogonki, brązowe końcówki i liście.

  2. W dużym garnku zagotuj wodę.

  3. Do wrzątku dodaj przygotowany agrest i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.

  4. Następnie przetrzyj ugotowane owoce przez sitko, aby oddzielić sok od miąższu.

  5. Możesz również użyć gazy, aby dokładnie wycisnąć cały sok.

  6. Przelej otrzymany sok z powrotem do garnka.

  7. Dosyp cukier i jeśli napój jest za słodki, dodaj sok z cytryny.

  8. Na koniec gotuj sok z agrestu na małej mocy palnika i mieszaj od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  9. Sok z agrestu odstaw do całkowitego ostygnięcia.

  10. Domowy sok z agrestu rozdziel do wyparzonych butelek lub słoików, odstaw do wystudzenia i przechowuj w lodówce.

  11. Możesz też pić sok z agrestu od razu po przygotowaniu.

Niech ten prosty przepis będzie też okazją do zrobienia smacznych prezentów w postaci domowych przetworów dla rodziny i przyjaciół. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni