Zagotuj owsiankę i podawaj na słono. Robię owsiankę w stylu azjatyckim i jest moją ulubioną. Oto przepis na sycące śniadanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Domowa owsianka zazwyczaj kojarzy się ze słodkim początkiem dnia. Jednak, aby dostarczyć sobie wystarczającej porcji energii o poranku, polecam zjeść je w wersji na słono. Robię ją w wersji inspirowanej kuchnią japońską. Poznaj przepis na wytrawną owsiankę z jajkiem i boczniakami.

W skrócie

Kremowa owsianka to idealny sposób na dostarczenie błonnika i węglowodanów, które dostarczają energii i ułatwiają trawienie. Zazwyczaj łączę je z pokrojonymi pomidorkami, sadzonym jajkiem i podsmażonymi boczniakami w stylu szarpanej wieprzowiny. Co więcej, możesz sięgnąć po podsmażone kawałki wędliny lub pieczystego. Do takiej owsianki możesz też podać surówkę z czerwonej kapusty. Często improwizuję ze składnikami i do owsianki na słono dodaję podprażone nasiona sezamu, czarnuszkę lub posypuję posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakuje podana także z posiekaną natką pietruszki. Robiąc owsiankę na słono, podpatruję japońskie sposoby na podanie kleików ryżowych oraz ramenu. Niemal w każdej z tych wersji wychodzi smakowite danie, które przełamuje kulinarną rutynę.

Widok z góry na owsiankę na słono
Domowa owsianka na słono może być zrobiona z dodatkami zwykle używanymi do japońskiego ramenu. Anna Daniluk

Owsianka na słono – przepis z boczniakami i jajkiem sadzonym

Liczba porcji: na 1 osobę.
Czas przygotowania: 10 minut + wieczorem wstawienie do lodówki nocnej owsianki
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 25 g płatków owsianych np.: górskich.
  • 5 g nasion chia,
  • 120 ml wody,
  • 30 ml mleka,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego,
  • 1/2 łyżeczki pasty miso.

Dodatki:

  • 1 jajko,
  • 20 g smażonych boczniaków,
  • 20 g posiekanej zieleniny np.: natki pietruszki lub szczypiorku.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić owsiankę na słono?

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane wrzuć na patelnię i chwile praż. Mają zacząć przyjemnie pachnieć i zyskać lekko brązowy kolor.
  2. Płatki owsiane wsyp do szklanki, dodaj nasiona chia i zalej wodą.
  3. Szklankę z płatkami owsianymi wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Rano przełóż namoczone płatki owsiane z nasionami chia do garnka i zagotuj z masłem orzechowym, pastą miso i mlekiem.
  5. Gotuj do momentu, aż owsianka zgęstnieje.
  6. W tym czasie na patelni usmaż jajko sadzone i podgrzej wcześniej usmażone boczniaki.
  7. Owsiankę przełóż do miski. Na wierzchu ułóż boczniaki, obok połóż jajko sadzone.
  8. Owsiankę na słono posyp posiekaną natką pietruszki i wedle uznania sezamem lub czarnuszką.
  9. Gotowa owsianka na słono świetnie smakuje z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Szarpane boczniaki nie tylko do owsianki

Przygotowanie boczniaków jest niezwykle proste. Najwięcej czasu zajmuje ich oporządzenie. Dzielę je na cienkie nitki, które przypominają włókna rozpadającej się długo pieczonej wieprzowiny. Następnie na patelni rozgrzewam olej, aby pokrył dno i smażę pokrojoną w kostkę cebulę. Dosypuję mielony imbir, gałkę muszkatołową, tymianek, słodką paprykę i kurkumę. Czasem sięgam po kmin rzymski i wszystkie przyprawy podgrzewam, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Dodaję boczniaki i smażę. Na koniec doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Boczniaki zmniejsza objętość i nabiorą rumianego koloru. Pod wpływem temperatury staną się chrupiące. Tak przyrządzone boczniaki podaję do wytrawnych naleśników, kanapek, tortilli, a także daję do bułeczek na parze.

Mam nadzieję, że taka owsianka na słono inspirowaną kuchnią japońską, zmotywuje cię do kulinarnych poszukiwań.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni