W skrócie
Sałatka z kiszonej dyni znakomicie smakuje zrobiona z kaszy gryczanej niepalonej, która ma delikatniejszy smak. Jeśli nie macie jej pod ręką, to kasza gryczana prażona również będzie dobrym wyborem. Warto pamiętać, że kasza palona ma orzechowy smak, więc dobrym wyborem będzie dodanie kilku pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych. Zobacz przepis na pyszną przekąskę na jesień.
Sałatka z kiszonej dyni i kaszy gryczanej – przepis na proste danie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 1 szklanka kiszonej dyni,
- 1 cebula,
- 2 suszone pomidory z zalewy,
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki lub suszonej,
- 1 łyżka zalewy z kiszonej dyni lub octu jabłkowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielonego pieprz do smaku,
- 50 g fety,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Jak zrobić sałatkę z kiszoną dynią?
Sposób przygotowania:
- Na początku ugotowałam we wrzącej wodzie kaszę gryczaną na sypko. Zajmie to około 5 minut. Na 1 szklankę kaszy należy wziąć 3 szklanki wody.
- Następnie pokroiłam kiszoną dynię w kostkę. Cebulę posiekałam. Suszone pomidory pokroiłam w paski.
- Do dużej miski wsypałam ugotowaną kaszę gryczaną, posiekaną dynię, suszone pomidory i cebulę.
- Natkę pietruszki umyłam i pokroiłam na drobne kawałki.
- W szklance wymieszałam ocet jabłkowy lub zalewę z kiszonej dyni z olejem rzepakowym, dodałam szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
- Następnie polałam sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszałam do połączenia składników.
- Pyszna sałatka z kiszoną dynią i kaszą jest gotowa do podania.
Sposób podania
Zachęcam, aby sałatkę odstawić do lodówki na około 30 minut, aby składniki sałatki mogły się przegryźć. Ta sałatka może być również podana jako zdrowy lunch do pracy lub na spotkania w gronie znajomych. Do tej sałatki można dodać np.: garść liści szpinaku, posiekanego ogórka kiszonego albo pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Sałatka będzie smakować jeszcze intensywniej, gdy zamiast octu jabłkowego sięgniecie po zagęszczony ocet balsamiczny.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?