Wzmacniająca sałatka z kiszoną dynią na obiad. Wypróbuj smaczny przepis na wyrazistą przekąskę. Odczaruj kaszę gryczaną na nowo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa sałatka z kiszoną dynią i kaszą gryczaną to pożywne danie na lunch.
Domowa sałatka z kiszoną dynią i kaszą gryczaną to pożywne danie na lunch. Getty Images/OlgaLepeshkina/zdjęcie ilustracyjne
Sałatki to uniwersalne danie, które można zmieniać według własnego gustu. Polecam zrobić szybką sałatkę z kiszoną dynią i aromatyczną kaszą gryczaną. Taki przysmak nie tylko zachwyci niepowtarzalnym smakiem, ale także dostarczy cennych składników odżywczych. Poznaj przepis na pyszną sałatkę z kiszoną dynią i kaszą gryczaną.

W skrócie

Sałatka z kiszonej dyni znakomicie smakuje zrobiona z kaszy gryczanej niepalonej, która ma delikatniejszy smak. Jeśli nie macie jej pod ręką, to kasza gryczana prażona również będzie dobrym wyborem. Warto pamiętać, że kasza palona ma orzechowy smak, więc dobrym wyborem będzie dodanie kilku pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych. Zobacz przepis na pyszną przekąskę na jesień.

Sałatka z kiszonej dyni i kaszy gryczanej – przepis na proste danie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 1 szklanka kiszonej dyni,
  • 1 cebula,
  • 2 suszone pomidory z zalewy,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki lub suszonej,
  • 1 łyżka zalewy z kiszonej dyni lub octu jabłkowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielonego pieprz do smaku,
  • 50 g fety,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Jak zrobić sałatkę z kiszoną dynią?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotowałam we wrzącej wodzie kaszę gryczaną na sypko. Zajmie to około 5 minut. Na 1 szklankę kaszy należy wziąć 3 szklanki wody.
  2. Następnie pokroiłam kiszoną dynię w kostkę. Cebulę posiekałam. Suszone pomidory pokroiłam w paski.
  3. Do dużej miski wsypałam ugotowaną kaszę gryczaną, posiekaną dynię, suszone pomidory i cebulę.
  4. Natkę pietruszki umyłam i pokroiłam na drobne kawałki.
  5. W szklance wymieszałam ocet jabłkowy lub zalewę z kiszonej dyni z olejem rzepakowym, dodałam szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  6. Następnie polałam sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszałam do połączenia składników.
  7. Pyszna sałatka z kiszoną dynią i kaszą jest gotowa do podania.

Sposób podania

Zachęcam, aby sałatkę odstawić do lodówki na około 30 minut, aby składniki sałatki mogły się przegryźć. Ta sałatka może być również podana jako zdrowy lunch do pracy lub na spotkania w gronie znajomych. Do tej sałatki można dodać np.: garść liści szpinaku, posiekanego ogórka kiszonego albo pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Sałatka będzie smakować jeszcze intensywniej, gdy zamiast octu jabłkowego sięgniecie po zagęszczony ocet balsamiczny.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Juzio
Kasza gryczana, kiszona dynia i feta. Można się po[wulgaryzm].
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni