Wyśmienite kotleciki z jaj. Pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Prosty przepis z lat 80. na kultowe danie z PRL

Karolina Głogowska
Kotleciki z jaj to kultowa potrawa z lat 80.
Kotleciki z jaj to kultowa potrawa z lat 80. 123rf/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na niedrogi, pożywny i smaczny obiad? Proponuję kotleciki z jaj z przepisu z lat 80. W tamtych czasach kotlety jajeczne były daniem, które pojawiało się niemal w każdym domu. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Są pyszne, sycące, łatwe do zrobienia i niedrogie.

W skrócie:

Wszelkiego rodzaju kotlety jajeczne to świetny pomysł na piątkowy obiad bez mięsa. W latach 80. różnego rodzaju przepisu na kotlety z jajek były niezwykle popularne i w każdym domu przyrządzało się je nieco inaczej. Warto co jakiś czas przypomnieć sobie to danie, ponieważ – niezależnie od sposobu przyrządzania – jest pożywne, tanie i szybkie do przygotowania.

Dzisiaj mam dla ciebie przepis na kotleciki z jaj, który można znaleźć w książce kucharskiej z 1987 roku „Kuchnia polska” Marzenny Kasprzyckiej. Zmodyfikowałam nieco proporcje i proponuję dodać do kotlecików trochę zieleniny. U mnie jest to szczypiorek, ale możesz dodać także pietruszkę czy koperek. Kotleciki z jaj są bardzo sycące i wystarczą za cały posiłek. Dla urozmaicenia warto podać do nich pyszną i chrupiącą surówkę, np. z młodej kapusty. A jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak kotletów jajecznych, zrób do nich wyśmienity dip czosnkowy z fetą i ogórkiem.

Kotleciki z jaj – przepis na kotlety jajeczne ze szczypiorkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 5 jaj na twardo,

  • 1 surowe jajko,

  • 5 łyżek bułki tartej,

  • 1 duża cebula,

  • pęczek szczypiorku,

  • 3 łyżki śmietany 18%,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotleciki z jaj ze szczypiorkiem?

  1. Cebulę drobno posiekałam. Podsmażyłam na oleju i zdjęłam z patelni.

  2. Ugotowane na twardo jajka posiekałam. Dodałam podsmażoną cebulkę, bułkę tartą oraz surowe jajko.

  3. Wyrobiłam dłonią na masę. Dodałam śmietanę, sól, pieprz i posiekany szczypiorek i znowu wyrobiłam.

  4. Z masy formowałam płaskie kotleciki. Smażyłam z obu stron na złoto.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni