Dip czosnkowy z fetą i ogórkiem. Idealny do mięs z grilla, pieczonych i surowych warzyw. Jest pyszny, że smaruję nim kanapki

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dip czosnkowy pasuje do surowych warzyw oraz mięs z grilla
Dip czosnkowy pasuje do surowych warzyw oraz mięs z grilla 123rf/tbralnina/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz przepisu na oryginalny dip czosnkowy? Polecam ci ten, który zawsze robię na grilla. Dodaję do niego ser feta, ogórki gruntowe, czosnek i przyprawy. Jest gęsty, aksamitny, wyrazisty w smaku, pasuje do mięs i warzyw. Smaruję nim nawet kanapki.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie prosty przepis na wyśmienity dip czosnkowy z fetą i ogórkiem. Zasmakuje zwłaszcza wielbicielom greckiego sosu tzatziki. Smak jest podobny, ale nieco bardziej wyrazisty, bo zamiast jogurtu do sosu dodajemy ser feta. Dzięki niemu dip jest także gęsty i kremowy. Doskonale pasuje do świeżych, pieczonych i grillowanych warzyw. Będzie idealny do mięs z grilla. Możesz nawet użyć go jako pastę kanapkową. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmie ci kilka chwil. Wypróbuj przepis na dip czosnkowy i podaj ten wyśmienity dodatek do obiadu lub na grilla.

Dip czosnkowy z fetą i ogórkiem – przepis na pyszny dip do warzyw i mięsa

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: ok. 300 ml

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g sera feta,

  • 2 ogórki gruntowe,

  • ząbek czosnku,

  • łyżka oliwy,

  • sól, pieprz,

  • świeży koperek.

Jak zrobić dip czosnkowy z fetą i ogórkiem?

  1. Ogórki obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Umieściłam w naczyniu blendera.

  2. Do naczynia dodałam pokruszoną fetę, sól, pieprz i oliwę.

  3. Czosnek obrałam i także wrzuciłam do naczynia.

  4. Całość zblendowałam na gładki dip.

  5. Dip czosnkowy przełożyłam do miseczki i posypałam koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni