Dip czosnkowy z fetą i ogórkiem. Idealny do mięs z grilla, pieczonych i surowych warzyw. Jest pyszny, że smaruję nim kanapki

Karolina Głogowska
Ten dip zasmakuje zwłaszcza wielbicielom greckiego sosu tzatziki.
Ten dip zasmakuje zwłaszcza wielbicielom greckiego sosu tzatziki. roxiller/123RF
Szukasz przepisu na oryginalny dip czosnkowy? Polecam ci ten, który zawsze robię na grilla. Dodaję do niego ser feta, ogórki gruntowe, czosnek i przyprawy. Jest gęsty, aksamitny, wyrazisty w smaku, pasuje do mięs i warzyw. Smaruję nim nawet kanapki.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie prosty przepis na wyśmienity dip czosnkowy z fetą i ogórkiem. Zasmakuje zwłaszcza wielbicielom greckiego sosu tzatziki. Smak jest podobny, ale nieco bardziej wyrazisty, bo zamiast jogurtu do sosu dodajemy ser feta. Dzięki niemu dip jest także gęsty i kremowy. Doskonale pasuje do świeżych, pieczonych i grillowanych warzyw. Będzie idealny do mięs z grilla. Możesz nawet użyć go jako pastę kanapkową. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmie ci kilka chwil. Wypróbuj przepis na dip czosnkowy i podaj ten wyśmienity dodatek do obiadu lub na grilla.

Dip czosnkowy z fetą i ogórkiem – przepis na pyszny dip do warzyw i mięsa

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: ok. 300 ml

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g sera feta,

  • 2 ogórki gruntowe,

  • ząbek czosnku,

  • łyżka oliwy,

  • sól, pieprz,

  • świeży koperek.

Jak zrobić dip czosnkowy z fetą i ogórkiem?

  1. Ogórki obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Umieściłam w naczyniu blendera.

  2. Do naczynia dodałam pokruszoną fetę, sól, pieprz i oliwę.

  3. Czosnek obrałam i także wrzuciłam do naczynia.

  4. Całość zblendowałam na gładki dip.

  5. Dip czosnkowy przełożyłam do miseczki i posypałam koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni