Wyśmienite knedle z truskawkami i słodką śmietanką. Niezapomniany smak dzieciństwa i lata. Polecamy tradycyjny przepis z lat 70.

Knedle z truskawkami, maślaną bułką tartą i słodką śmietanką. Po prostu palce lizać! W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania.
Knedle z truskawkami, maślaną bułką tartą i słodką śmietanką. Po prostu palce lizać! W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania. Getty Images/Bartosz Luczak
Rozpoczął się sezon na truskawki, a więc i na pyszne letnie dania, takie jak knedle. Ta potrawa kojarzy mi się z dzieciństwem, latem i wakacjami. Przepis na knedle z truskawkami, który dziś podaję, jest w mojej rodzinie od lat i pochodzi z książki „Kuchnia Polska”, wydanej w 1975 roku. Knedle są delikatne, miękkie i nie pękają w czasie gotowania. Podane ze zrumienioną bułką tartą oraz słodką, waniliową śmietanką smakują obłędnie. Przekonaj się i wypróbuj przepis na knedle serowe z truskawkami.

W skrócie:

Knedle na serze twarogowym — niezawodny przepis

W ciepłe dni warto sięgać po lekkie przepisy na obiad. Bardzo popularne i pyszne są słodkie dania z sezonowymi owocami. Polecam tradycyjny przepis na knedle z truskawkami z twarogiem i kaszą manną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga nieco wprawy. Ciasto musimy dobrze skleić i gotować na małym ogniu. Podany przeze mnie przepis jest bardzo uniwersalny, tzn. możesz nadziać knedle zarówno truskawkami, jak i śliwkami czy morelami. W każdej wersji smakują przepysznie.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne knedle z truskawkami.

Przepis na knedle z truskawkami

Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Liczba porcji na: ok. 20 knedli.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego,
  • 100 g kaszy manny,
  • 3 jajka,
  • ok. 30 g mąki pszennej,
  • 20 g miękkiego masła,
  • truskawki,

Do podania:

  • 30 g masła,
  • 20 g bułki tartej,
  • opcjonalnie słodka śmietanka.

.

Jak zrobić twarogowe knedle z truskawkami?

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnęłam przez praskę, możesz także rozgnieść go widelcem.
  2. Dodałam kaszę manną, wymieszałam i odstawiłam na chwilę na bok.
  3. Oddzieliłam żółtka od białek.
  4. Żółtka wymieszałam z miękkim masłem i dodałam do sera.
  5. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam do sera.
  6. Na koniec dodałam mąkę i szybko zagniotłam elastyczne ciasto.
  7. Formowałam ciasto na wałki i pokroiłam na równe części.
  8. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyłam rękami i położyłam w środku truskawkę.
  9. Dokładnie zlepiłam ciasto i uformowałam zgrabną kulę.
  10. Przygotowałam tak wszystkie knedle i przykryłam je ściereczką.
  11. Zagotowałam garnek wody z łyżeczką soli.
  12. Następnie delikatnie wrzuciłam kilka knedli do wody, zamieszałam i gotowałam na małym ogniu.
  13. Po 5 minutach od wypłynięcia wyjęłam knedle z wody łyżką cedzakową.
  14. Podałam knedle na ciepło polane zrumienioną na maśle bułką tartą i słodką śmietanką.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Knedle z truskawkami, maślaną bułką tartą i słodką śmietanką. Po prostu palce lizać! W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania.

Wyśmienite knedle z truskawkami i słodką śmietanką. Niezapom...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni