Wyśmienita marchewka na gęsto, duszona na maśle. Wypróbuj przepis mojej babci z Kresów. To najlepsza marchewka gotowana do obiadu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Marchewka duszona na maśle to doskonały dodatek do obiadu
Marchewka duszona na maśle to doskonały dodatek do obiadu Getty images/Larik Malasha/zdjęcie ilustracyjne
Marchewka na gęsto to pomysł na prosty, ale przepyszny dodatek do mięs i ziemniaków. Jest delikatna, nie za słodka i wspaniale smakuje. Sprawdź nasz przepis i przygotuj doskonałą marchewkę duszoną na maśle. To prawdopodobnie jeden z najlepszych dodatków do obiadu, jakie wymyślono.

W skrócie

Gdybym miała przywołać najlepsze smaki mojego dzieciństwa, w pierwszej piątce z pewnością znalazłaby się marchewka na gęsto przyrządzana przez moją babcię. Zakradałam się do kuchni i wyjadałam łyżką pół garnka, zanim podano obiad. Babcia pochodziła z Kresów i mówiła na tę przystawkę „marchewka gęstowana”. Przyrządzała ją zarówno z młodej jak i starej marchwi i w obu wariantach efekt był doskonały. Można się zastanawiać, co takiego może mieć w sobie zwykła marchewka gotowana, że jej smak śni się po nocach? Otóż, to wcale nie jest taka zwykła potrawa. Marchewka duszona jest dość długo, bo ok. pół godziny, z dodatkiem masła i cukru. Czasem trzy proste składniki i sposób przygotowania sprawiają, że banalna rzecz smakuje wprost wybornie. Nie tak dawno trafiłam na podobny przepis na marchewkę duszoną na maśle i słynnej wodzie Vichy. Vichy to znana miejscowość uzdrowiskowa we Francji, słynąca m.in. z wód mineralnych o cennych właściwościach. To właśnie w tej miejscowości, w XIX miał powstać przepis na marchewki Vichy. Jestem jednak pewna, że Francuzi nie mogą przywłaszczyć sobie tej receptury, ponieważ jest to danie, które od pokoleń było znane właśnie na Kresach i nazywane po prostu marchewką na gęsto. Spokojnie możesz je przygotować bez słynnej wody mineralnej. Wypróbuj mój przepis i zrób najlepszą marchewkę gotowaną do obiadu.

Marchewka na gęsto – przepis na pyszną marchewkę duszoną

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g marchwi,
  • 2 czubate łyżki masła,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki, koperku lub szczypiorku.

Jak zrobić najlepszą marchewkę gotowaną do obiadu?

  1. Marchew obrałam i pokroiłam w talarki. Umieściłam w rondelku i zalałam wodą tylko na tyle, by przykryła ona marchew.
  2. Podgrzałam marchew, a kiedy woda zrobiła się ciepła, dodałam masło i cukier.
  3. Dusiłam marchew na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodałam sól i pieprz.
  4. Przed podaniem posypałam marchewkę zieleniną.
  5. Marchewka gotowana doskonale smakuje z ziemniakami puree i mięsem, np. kotletami mielonymi.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni